Daugavpilī atzīmē Starptautisko kultūras pieminekļu un ievērojamu vietu dienu Kultūras ziņas

328
Daugavpilī atzīmē Starptautisko kultūras pieminekļu un ievērojamu vietu dienu

Ceturtdien, 18. aprīlī, Daugavpils cietoksnī uzstādīja plāksnes “Kultūras piemineklis” pie piecām atjaunotajām cietokšņa ēkām un būvēm.

Atzīmējot Starptautisko kultūras pieminekļu un ievērojamu vietu dienu, Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestāde “Daugavpils cietokšņa un muzeju pārvalde”, aicināja pašvaldības vadību, kultūras iestāžu un Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvjus piedalīties, kuras laikā pie Ūdens paceļamās ēkas, Nikolaja vārtiem, 7. bastiona pulvera pagraba, Artilērijas arsenāla un Inženieru arsenāla tika uzstādītas plāksnes “Kultūras piemineklis”.

Kopš 1984. gada, Starptautiskās pieminekļu un ievērojamu vietu padomes (ICOMOS) iniciatīvas rezultātā, 18. aprīlis noteikts kā Starptautiskās pieminekļu un ievērojamu vietu diena. Šīs dienas mērķis ir rosināt kultūras mantojuma un kultūras diversitātes atpazīstamību pasaulē, kā arī aktualizēt kultūras mantojuma nedrošo statusu pasaulē un nepieciešamību to sargāt. Parasti šajā dienā notiek zinātniskas konferences, izstādes, kā arī konkursi, ekskursijas un preses konferences.

Daugavpils valsrspilsētas pašvaldības iestādes “Daugavpils cietokšņa un muzeju pārvalde” vadītājs Artjoms Mahļins pastāstīja, ka: “Pēdējos 13 gados Daugavpils cietokšņa sakārtošanā, atdzīvināšanā un attīstībā ir ieguldīts daudz laika un resursu, bet priekšā vēl aizvien ir liels darbs. Bet šodien ir tā diena, kad mēs varam atgādināt sabiedrībai par kultūras pieminekļu nozīmi, kāpēc tos svarīgi saglabāt un ko tie var pastāstīt par mūsu pilsētas, reģiona un valsts pagātni. Ar šādu nelielu akciju, pieliekot kultūras pieminekļu zīmes piecu atjaunoto cietokšņa ēku fasādēm, mēs atgādinām, cik nozīmīgas ir šis ēkas.”

Daugavpils cietokšņa un muzeju pārvalde strādā pie dokumentācijas sakārtošanas un sagatavošanas, lai šim statusam pieteiktu arī citas cietokšņa ēkas un objektus. Kopumā Daugavpils cietokšņa teritorijā ir ap 30 ēku, kas atbilst Kultūras pieminekļa statusam.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes deputāte Nataļja Kožanova uzsvēra: “Es vēlos pateikties visiem, kuri iesaistījās šo ēku atjaunošanā – projektu iniciatoriem, autoriem, būvniekiem, pētniekiem, sadarbības partneriem un visiem pateicoties kuriem mēs varam lepoties ar šo vēsturisko mantojumu. Manuprāt, šīs pasākums nav tikai par vēsturi, bet arī par mūsu nākotni. Daugavpils cietoksnī atjaunotās ēkas ne tikai pievērš uzmanību vēsturiskām lietām, bet arī mūsu attīstībai.  Šis pasākums arī ir apliecinājums tam, ka mēs esam pieņēmuši pareizo lēmumu un ejam pareizā virzienā, mainot kultūras un tūrisma jomu pārvaldības modeli un izveidojot Daugavpils cietokšņa pārvaldi. Ar šādu pieeju mēs radām sistemātisku pieeju un iespēju kompleksi strādāt pie cietokšņa attīstības.”

Darbs pie Daugavpils cietokšņa kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanas un attīstības nemitīgi turpinās. Jau šovasar sāksies Daugavpils cietokšņa dārza labiekārtošanas darbi, kuru ietvaros tiks atjaunota strūklaka, koka lapene, izbūvētas jaunas komunikācijas un ielu apgaismojums.

 

Foto: Andrejs Jemeļjanovs

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!