Cietokšņa dārzā atklāja atjaunoto pieminekli Latvijas armijas karavīriem Pilsētas ziņas

152

14. novembrī Daugavpils cietokšņa dārzā notika Latvijas Brīvības cīņās kritušajiem 10. Aizputes kājnieku pulka karavīriem veltītā atjaunotā pieminekļa atklāšana. Ceremonijā piedalījās ministru prezidenta ārštata padomnieks Latgales attīstības jautājumos Gunārs Upenieks, Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Viesturs Silenieks, Latvijas bruņoto spēku, vietējo sabiedrisko organizāciju pārstāvji, Daugavpils pilsētas vadība, studenti un skolēni.

Piemineklis tika uzstādīts vēl 1924. gadā un atklāšanas brīdī bija daudz klātesošo. Tie bija karavīri un civiliedzīvotāji. No tā brīža ir pagājuši vairāk nekā 90 gadi un nomainījušies vairāki vēsturiskie laikmeti. Pēc Otrā Pasaules kara pieminekļa augšējā daļa bija demontēta, bet apakšējā kļuva par padomju vadoņu Staļina, pēc tam Ļeņina krūšutēlu postamentu. Septiņdesmito gadu sākumā Ļeņina krūšutēls tika pārnests uz citu vietu, bet pamatne tā arī palika Cietokšņa dārzā. Laika gaitā tā apsūbēja.

Tikai 2015. gadā biedrība ,,Daugavpils mantojums” sāka vākt ziedojumus šī Latvijas neatkarības cīņu liecinieka atjaunošanai.  Līdzekļi tika vākti kopīgiem spēkiem. Liels bija pilsētnieku un Latvijas Republikas Saeimas deputātu ieguldījums. Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Viesturs Silenieks, uzrunājot klātesošos, pateicās visiem, kas piedalījās Latvijai tik nozīmīga vēsturiska objekta atjaunošanā.  Šī notikuma nozīmīgumu Daugavpils dzīvē izcēla arī pilsētas Domes Izglītības un kultūras komitejas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis.

Pēc svinīgās atjaunotā pieminekļa atklāšanas ceremonijas Cietoksnī varēja noskatīties Latvijas armijas karavīru parādi.

Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!