Jānis Lāčplēsis: „Lemsim par to, kā samazināt atkritumu apglabāšanas tarifu” Pilsētas ziņas

88

Pagājušajā piektdienā, 8. aprīlī, Dienvidlatgales sadzīves atkritumu poligonā „Cinīši” notika akcionāru sapulce, kuras laikā tika pārrunāti pagājušā gada daba rezultāti. Poligons tika uzbūvēts Demenes pagastā 2008. gadā, piedaloties deviņām Dienvidlatgales pašvaldībām, atkritumu apglabāšanai, savākšanai un infiltrāta attīrīšanai. Daugavpils pilsēta ir vislielākais atkritumu piegādātājs, un tai pieder visvairāk kapitāldaļu, tāpēc pilsētas dome uzņēmās kopējā uzņēmuma pārvaldes funkcijas. Akcionāri iepazinās ar šķirošanas līnijas darbu. Ar tās būvniecību noslēdzās Eiropas projekta otrā kārta. Pirmreizējā šķirošana tiek veikta automatizēti, bet atlikušos atkritumus darbinieki šķiro frakcijās ar rokām. Gatavā produkcija tiek presēta ķīpās un nosūtīta otrreizējai pārstrādei. Pagājušajā gadā uz poligonu tika izvesti vairāk nekā 45 tūkstoši tonnu atkritumu. Jaunā šķirošanas līnija ļaus par 50 % samazināt atkritumu daudzumu, kas tiek uzglabāts poligonā. Pašvaldību vadītāji atzinīgi novērtēja uzņēmuma darbu.

Akcionāri pārrunāja arī infiltrāta attīrīšanas jaudas palielināšanu un gazifikācijas jautājumu risināšanu. Gāze izdalās, rūgstot un pūstot atkritumiem. Atmosfērā tai neļauj nonākt savākšanas iekārta un sadedzināšanas lāpa. Tomēr pagaidām nav ko sadedzināt: gāze neuzkrājas, jo nav pietiekošas atkritumu konservācijas. Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis uzsvēra, ka poligons tiek galā ar tam izvirzītajiem uzdevumiem, tāpēc tagad ir jādomā par to, kā samazināt tarifu uz atkritumu šķirošanas un efektīvākas saimnieciskās darbības rēķina. Poligona vadītājs Aivars Pudāns, no savas puses, pastāstīja par tuvākās nākotnes plāniem.

Šobrīd sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs poligonā „Cinīši” ir viens no viszemākajiem Latvijā. Ieskaitot PVN, tas sastāda 39,06 eiro par 1 tonnu atkritumu. Piemēram, Liepājā tas ir 42,85 eiro, Jēkabpilī – 53,43 eiro par tonnu. Tomēr akcionāri uzskata, ka tarifu ir iespējams samazināt tā, lai ražošanas izmaksas atmaksātos.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!