Katiņas reids Daugavpilī Pilsētas ziņas

97

9. septembra pēcpusdienā Daugavpils uzņēma XV Starptautiskā moto brauciena „Katiņas reids” dalībniekus. 70 cilvēku kolonna ieradās nelielās grupās pēc robežkontroles  uz Latvijas – Krievijas robežas. Daugavpils valsts poļu ģimnāzijā viņi tika sagaidīti kā seni un labi draugi: kopā ar pilsētas poļiem viņi dziedāja, dejoja un aizrautīgi sarunājās. Kā norādīja skolas direktore Gaļina Smuļko, šie ciemiņi pie mums ierodas katru gadu, lai apmeklētu poļu karavīru kapus, pieminētu dažādu tautību un ticības cilvēkus, kuri cieta no represijām un tika izsūtīti svešumā. Jaunatnei ir sevišķi svarīgi zināt savu vēsturi.

Moto brauciena dalībnieki tālajā ceļā devās no Varšavas 22. augustā. Brauciena laikā viņiem bija jāpārvar 8 500 kilometri, jāapmeklē vairāk nekā 50 pilsētas un apdzīvotas vietas Polijā, Baltkrievijā, Krievijā, Latvijā un Lietuvā. Priesteri, kas arī piedalījās Katiņas reidā, pastāstīja, ka viņi tikās un aprunājās ar vietējiem iedzīvotājiem, tautiešiem, ticīgajiem. Katru dienu apbedījumu vietās tika noturēti mirušo piemiņas dievkalpojumi. Viņi atzina, ka vislabākie iespaidi palika no Krievijas pilsētu apmeklējuma, kur viņi tika viesmīlīgi uzņemti. Pirmo reizi moto brauciena daudzo gadu laikā viņi apmeklēja arī Sibīrijas pilsētas, tai skaitā Toboļsku.

Moto brauciena dalībnieki vienmēr ierodas ar dāvanām. Šoreiz viņi atveda skolēniem saldumus, rotaļlietas, galda spēles un krāsojamos albumus. Vakarpusē kolonna jau pilnā sastāvā devās pie krusta Slobodkā.

 Šeit viņi noturēja misi un nolika ziedus poļu karavīru piemiņai, kuri 1919.-1920. gadā kopā ar Latvijas armijas karavīriem cīnījās par Latgales atbrīvošanu.  Nākošās dienas rītā visi devās atpakaļceļā cauri Lietuvai uz Varšavu.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!