Afzals Artikovs: “Ar Latviju mēs nekonkurējam, bet papildinām cits citu” Pilsētas ziņas

118

25.augustā Daugavpilī oficiālajā darba vizītē ieradās Uzbekistānas vēstnieks Latvijā Afzals Artikovs. Vēstnieks tikās ar Domes priekšsēdētāju Jāni Lāčplēsi un Domes priekšsēdētāja vietnieku, Attīstības departamenta kuratoru Pēteri Dzalbi, vēlāk viesojās vairākās pašvaldības iestādēs un uzņēmumos. Kā savas pirmās vizītes mērķi viesis atzīmēja vēlmi iepazīties ar sociāl-ekonomisko situāciju, kā arī iegūt informāciju abpusēji izdevīgu kontaktu nostiprināšanai dažādās jomās.

Kontaktu nostiprināšanos veicina abu valstu dinamiskā attīstība. Nacionālais attīstības modelis Uzbekistānas neatkarības gados sekmēja pāreju no agrārā uz industriālā tipa valsti ar progresīvas ražošanas realizāciju – ir brīvās ekonomiskās zonas un labvēlīgi apstākļi ārzemju investoriem. Speciālisti no Latvijas palīdz ieviest ātrgaitas interneta pakalpojumus, kā arī darbojas transporta jomā. Latvijā savukārt ir pieprasīti augļi no Uzbekistānas, tāpēc valsts (Uzbekistāna) ir ieinteresēta Eiropas augļu un dārzeņu tirgus paplašināšanā. Vēstnieks uzsvēra, ka konkurence starp Latviju un Uzbekistānu nepastāv, tieši otrādi, valstis papildina cita citu. Par to liecina arī Latvijas tūristu draudzīga uzņemšana un kultūras sakari. Pašlaik pilsētā Samarkanda notiek UNESCO atbalstītais 10.Starptautiskais folkloras festivāls, kurā piedalās kolektīvi no 60 pasaules valstīm, tai skaitā arī grupa no Daugavpils «Laimas Muzykanti». Pēc Daugavpils Universitātes laboratoriju korpusa vēstnieka apmeklējuma, kur viesis iepazinās ar lāzertehnoloģijām, apstrādes un zivju audzēšanas tehnoloģijām, augstskolas vadība redz sadarbības iespējas izglītības un zinātnes jomā.

Pilsētas viesus patīkami pārsteidza Daugavpils cietoksnis un Marka Rotko mākslas centrs. Viņi apmeklēja arī restaurētos objektus – Nikolaja vārtus un 1.krasta luneti. Viesi solīja atgriezties un palikt uz ilgāku laiku. Vēstnieks novēroja arī abu valstu komersantu veiksmīgo sadarbību. Rīgā strādājošie uzņēmēji no Uzbekistānas atvēra Daugavpilī kafejnīcu un maiznīcu. Pašlaik viņi cep uzbeku plāceņus, taču plāno paplašināt savu sortimentu. Vīzītes ietvaros vēstnieks interesējās par mašīnbūves un dzelzceļa transporta jomu. Pievadķēžu rūpnīca eksportē savu produkciju uz vairākām valstīm, tai skaitā arī uz Uzbekistānu, taču uzņēmēji atzīst nepieciešamību paplašināt noieta tirgu.

Uzņēmuma vadība pieņēma uzaicinājumu uz šī gada lauksaimniecības izstādi Taškentā. Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas uzņēmēji sadarbojas ar Uzbekistānas dzelzceļa vadību kopš 1990.gada. Pašlaik tiek eksportētas rezerves daļas, taču ir vēlme saņemt lielākus pasūtījumus. Pēdējo gadu laikā uzņēmumā realizēja daudzmiljonu projektu iekārtu modernizācijai. Vēstnieks, no savas puses, piedāvāja izskatīt ideju par kopējo ritošā sastāva apkalpošanas punktu radīšanu.

Vēstnieks pateicās par viesmīlību un izteica gatavību atbalstīt sadarbības attīstību dažādās nozarēs. Daugavpils vadība saņēma uzaicinājumu uz oktobra tūrisma gadatirgu Taškentā.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!