Cilvēkiem Āfrikas cūku mēris nav bīstams Pilsētas ziņas

123

8.jūlijā Daugavpils pilsētas domē notika civilās aizsardzības komisijas sēde, kuras sastāvā ir Daugavpils pilsētas, Daugavpils un Ilūkstes novadu pašvaldību vadītāji un atbildīgo dienestu pārstāvju. Tika apspriesta situācija par dzīvnieku saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri izplatīšanos un tās lokalizācijas pasākumiem. Kā zināms, no 2.jūlija līdz 1.oktobrim Latvijā slimības skartajās teritorijās ir izsludināta ārkārtas situācija. Latgalē laboratoriski apstiprināti 29 mājas un meža cūku saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri gadījumi Dagdas un Krāslavas novadu saimniecībās.

Ārkārtas situacija ir izsludināta 12 Daugavpils novada pagastos. Ir noteikts aizliegums nesankcionētai mājlopu pārvietošanai, gaļas produktu iznešanai vai izvešanai no slimības skartajām zonām. Saskaņā ar Antona Lazdāna vārdiem, pilsētā un Ilūkstes novadā situācija ir salīdzinoši laba. Iemesli uztraukumam ir gaļas pārstrādes uzņēmumiem.

Runa ir par nepieciešamību ārkārtas situācijas laikā atrast jaunus noieta tirgus. Jāņem vērā, ka ierobežojumi skar arī eksportu uz  ES valstīm: nedrīkst izvest dzīvus dzīvniekus un nepārstrādātu cūkgaļu.

Ir piedāvājums atrast trūkstošās vietas jau nokauto dzīvnieku sadedzināšanai Daugavpils novada teritorijā.

Pēc speciālistu domām, Āfrikas cūku mēra vīruss izplatās tikai starp mājas un meža cūkām. Cilvēkam tas nav bīstams, jo iet bojā 70 grādu temperatūrā. Pirms cūkgaļas lietošanas uzturā, tā ir termiski jāapstrādā. Jāņem vērā, ka tirgū nonāk tikai pārbaudīta gaļa. Attiecīgie dienesti ir pastiprinājuši kontroli: vienu reizi nedēļā tiek veiktas pārbaudes tirgos un divas reizes mēnesī – mājsaimniecībās un ražotnēs.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!