Biedrība "Punktu brālība" dāvina pilsētai unikālo taktilo grāmatu par Daugavpili Pilsētas ziņas

118
Biedrība

2015. gads ir īpašs un priecīgiem notikumiem bagāts gads ne tikai mūsu pilsētai, bet arī Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēkai, kura jau 50 gadus veic nozīmīgu kultūras, informācijas un saskarsmes centra uzdevumu, sniedzot pakalpojumus cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Arī biedrībai "Punktu brālība", kura ir apvienojusi bibliotēkas aktīvākos lasītājus, šis gads ir bijis notikumiem bagāts. Tā tika nodibināta tikai martā, bet jau ir paveikusi daudz labu darbu, no kuriem pagaidām lielākais ir taktilā grāmata "Daugavpils - mana pilsēta", kura tika izgatavota ar Daugavpils Domes finansiālo atbalstu un akcijas "740 labie darbi" ietvaros uzdāvināta bibliotēkai.

Grāmatas, ko veido taktilās ilustrācijas un teksts Braila jeb neredzīgo rakstā, Latvijā ir liels retums, jo to izgatavošana prasa ne tikai lielus līdzekļu ieguldījums, bet arī daudz laika un roku darba. Biedrība "Punktu brālība", zinot, ka Daugavpils bibliotēkas krājumā nav nevienas taktilās grāmatas, nolēma uzņemties radīt šādu grāmatu un turklāt veltīt to mūsu pilsētas jubilejai, tādējādi sniedzot iespēju dažāda vecuma daugavpiliešiem ar redzes traucējumiem paplašināt savu redzesloku un iepazīt tuvāk dzimto pilsētu. Grāmatas lappusēs atveidotas dažādu ievērojamāko Daugavpils apskates objektu aprises (piem., Vienības nams, Baznīcu kalns, Skrošu rūpnīca), pilsētas ģerbonis un karogs, Daugava ar tiltu, kā arī Daugavpils atrašanās vieta Latvijas kartē. Savukārt teksts Braila rakstā saistoši iepazīstina lasītāju ar ilustrācijas saturu un interesantiem faktiem par Daugavpili. Grāmatai ir arī pielikums palielinātajā iespiedrakstā.

Unikālās taktilās grāmatas atvēršanas svētki notika Starptautiskajā Baltā spieķa dienā, 15. oktobrī, kad Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēkas telpās pulcējās ne tikai bibliotēkas lasītāji un potenciāli grāmatas lietotāji, bet arī bibliotēkas un biedrības "Punktu brālība" sadarbības partneri, kuri izrādīja lielu interesi par grāmatu un tās izmantošanas iespējām savā darbā. Cerams, ka šis biedrības veikums kļūs par pamatu un iedrošinājumu mūsu sabiedrībai iesaistīties taktilo grāmatu izgatavošanā, kā tas daudzus gadus aktīvi un produktīvi notiek Somijā, Krievijā un Lietuvā, kur amatnieki, mākslinieki un citi radoši sabiedrības locekļi rada grāmatas brīvprātīgā kārtā un ziedo tās neredzīgo cilvēku vajadzībām.

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!