Noslēgusies Latgales Jauno ģeogrāfu skolas 5.sezona Izglītības ziņas

97
Noslēgusies Latgales Jauno ģeogrāfu skolas 5.sezona

Latgales Jauno ģeogrāfu (LJĢ) skola ir aizraujošs pasākums process Latgales 8.-12.klašu skolēniem, kura laikā izglītojošu spēļu, konkursu, viktorīnu veidā jaunieši var apgūt un padziļināt zināšanas ģeogrāfijā, kā arī paplašināt savu redzesloku kultūrizglītībā. LJĢ skolā piedalās Rēzeknes, Viļānu un Daugavpils skolēni, tikšanās notiek sešas reizes mācību gada laikā Rēzeknē vai Daugavpilī, tās organizē un vada Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes mācībspēki un studenti.

Š.g.10.aprīlī Daugavpils Krievu vidusskolā-licejā pulcējās LJĢ skolas 58 urbānās vides pētnieki. Tā bija šī mācību gada pēdējā nodarbība, tāpēc skolēnu prātus nodarbināja ne vien urbānās ģeogrāfijas problēmas, bet arī sava un savas skolas pozīcija sezonas kopvērtējumā. Sacensības ir šīs skolas neatņemama sastāvdaļa.

LJĢ skolas vadības komanda bija sagatavojusi gan klasiskus pilsētvides uzdevumus, piemēram, terminu skaidrošanu, urbāno ranžēšanu un pilsētu seno nosaukumu atpazīšanu, gan negaidītus uzdevumus par Rīgas blokmājām un viduslaiku cunftēm. Pāri visam aizraujošs dienas noslēgums – lielās karšu cīņas.

LJĢ skolas ietvaros visi jaunieši mācās un veic vienādus uzdevumus, bet vērtēti tiek pa klašu grupām. Šoreiz urbānās vides izzināšana starp pamatskolēniem vislabāk padevās Grētai Grundai no Daugavpils Valsts ģimnāzijas un Alīnai Jerjomenko no Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, taču 2015./2016.gada sezonas kopvērtējumā uzvaru guva Linda Novika no Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas, mūsu skolēnus – Renāru Leiskinu (Daugavpils 12.vidusskola) un Alīnu Jerjomenko atstājot attiecīgi 2. un 3.vietā.

10.klašu grupā kārtējo reizi pārliecinošs starts bija Ērikam Kasparenokam no Rēzeknes 5.vidusskolas, kurš uzrādīja šīs klašu grupas labākos rezultātus visos 8 nodarbības uzdevumos! Mūsu Jūlija Gornostajeva (Daugavpils Krievu vidusskola-licejs) ieguva godpilno otro vietu 10.aprīļa sacensībās un trešo – sezonas kopvērtējumā.

11.klašu grupā pirmo vietu urbānajā ģeogrāfijā izcīnīja Arturs Petrovs (Daugavpils Krievu vidusskola-licejs), bet sezonas kopvērtējumā otrā vieta – Inetai Kruļevai (Daugavpils 12.vidusskola) un trešā – Gļebam Gagarinam (Daugavpils Krievu vidusskola-licejs). 

12.klašu grupā intriga par sezonas uzvarētāju vēl bija saglabājusies, tāpēc ļoti priecājāmies par Raivja Valtera (Daugavpils Valsts ģimnāzija) izcīnīto otro vietu, kā arī to, ka Raivis kļuva par karšu cīņu čempionu, apsteidzot šīs sezonas absolūto uzvarētāju Ēriku Kasparenoku no Rēzeknes. Diemžēl sezonas kopvērtējumā mūsu pilsētas 12.klašu audzēkņiem panākumi izpalika.

Skolu kopvērtējumā šogad spēcīgākās komandas izrādījās Rēzeknes 5.vidusskola un Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzija, taču trešo vietu ieguva ģeogrāfu komanda no Daugavpils Krievu vidusskolas liceja. Priecājamies par mūsu kaimiņu uzvaru un ceram, ka nākošgad skolu sacensībās uzvara atkal būs Daugavpilij!

Šobrīd sezona ir noslēgusies, tāpēc sakām lielu paldies Daugavpils Valsts ģimnāzijas skolotājai Alīnai Aņisimovai, Daugavpils 3.vidusskolas skolotājai Inārai Jasvinai, Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja skolotājiem Natālijai Izuļenai un Viktoram Kudrjavskim, Daugavpils 12.vidusskolas skolotājām Santai Rutkovskai un Ivetai Leiskinai, kā arī Daugavpils 16.vidusskolas skolotājai Svetlanai Rudjko par nesavtīgu darbu brīvdienās, par spēju ieinteresēt un motivēt skolēnus, par morālo un fizisko atbalstu LJĢ skolas nodarbību norisē! Pateicoties mūsu skolotāju un skolēnu ieinteresētībai, jūnijā Daugavpils pilsēta uzņems 50 Baltijas ģeogrāfijas olimpiādes dalībniekus, divi starp tiem būs mūsu pilsētas audzēkņi.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

izglītības metodiķe

sociālo zinātņu jautājumos

Signita Gabrāne

t.65407438

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!