Vienlīdzīgi un kopā! Izglītības ziņas

71
Vienlīdzīgi un kopā!

Daugavpils 11.pamatskola turpina aktīvu darbu ES Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) stratēģisko skolu sadarbības partnerības projektā Nr.2014-1-PT01-KA201-0008292 („EQUAL I: “The Great Battles” or horse riding as a way of equalizing students”) („Vienlīdzīgi I: „Lielās kaujas” vai zirgu izjādes kā ceļš uz skolēnu integrāciju”). Projektā iesaistītas 3 valstis: Portugāle, Turcija un Latvija.

Pirmais projekta posms sākās Portugālē – par to mēs lasītājiem pastāstījām šā gada pavasarī. Tagad ir projekta 2.posms, un no 2015.gada 26.oktobra līdz 30.oktobrim ciemiņus uzņēma Latvija. Savus viesus mēs gaidījām ar lielu nepacietību, mūsu izstrādātā programma bija ļoti plaša. Godīgi sakot, gribējām arī pārsteigt ciemiņus – parādīt Latviju caur Daugavpils prizmu.

Viesi ieradās Latvijā 25.oktobrī: Turcijas delegācija – pēcpusdienā, bet Portugāles delegācija – vēlu vakarā un Daugavpilī iebrauca tikai naktī. Protams, visi gribēja atpūsties, jo priekšā bija pozitīviem notikumiem piesātinātas darbadienas. Mēs centāmies plānot ikdienas aktivitātes un dienas gaitu tā, lai pietiktu laika ne tikai darbam, bet arī jaunā izzināšanai, pieredzes bagātināšanai...

Pirmā darba diena (26.oktobris) sākās Daugavpils 11.pamatskolā, kur mēs viesiem pastāstījām par savu skolu, iepazīstinājām ar kolēģiem un skolēniem. Mēs izrādījām viesiem skolas kabinetus, bibliotēku, sporta zāli, kurā darbojas bērni ar speciālām vajadzībām. Tā kā viens no projekta uzdevumiem bija veidot filmu, mēs prezentējām latviešu tautas eposu “Lāčplēsis”. Mūsu uzdevums bija sagatavot projekta dalībniekus pareizai notikumu uztveršanai.

Projekta neatņemama sastāvdaļa – zirgi, līdz ar to pirmā aktivitāte bija radošā darbnīca – auduma somiņu apgleznošana (somiņas mēs sašuvām iepriekš) ar zirga vai pakava attēlu. Ar lielu aizrautībucentību un smaidu sejā visi darināja savas somiņas, kurās mēs plānojām salikt nelielas dāvaniņas – suvenīrus piemiņai par Latviju un Daugavpili (ciemiņi par to vēl nezināja).

Priecīgi par padarīto, mēs devāmies uz Daugavpils pilsētas domi, kur delegācijas sveica domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Dukšinskis. Ciemiņiem tika piedāvāta krāsaina prezentācija par pilsētas vēsturi, par svarīgākajiem notikumiem un pasākumiem mūsu pilsētā, kā arī par pilsētas attīstību. Delegācijas pasniedza un saņēma dāvanas.

Nākamā aktivitāte notika Daugavpils Māla mākslas centrā. Tur tika parādīts roku terapijas nodarbību fragments (mūsu skola īsteno speciālo programmu bērniem ar kustību traucējumiem, kura paredz roku terapijas nodarbības pulciņā “Veiklās rociņas”). Mēs rādījām, kā var attīstīt bērnu un pieaugušo radošo potenciālu, aktīvi piedaloties meistarklasēs, iegūstot teorētiskās un praktiskās iemaņas, ciešā kontaktā darbojoties ar māliem. Viesiem bija reāla iespēja iepazīties ar Latvijas tradicionālām kultūras vērtībām – podniecību un keramiku. Pašu rokām izgatavotos darbiņus – tie atkal bija zirgi, pakaviņi, zvaniņi – pēc apdedzināšanas krāsnī mēs plānojām uzdāvināt projekta dalībniekiem (arī par to viņi vēl nezināja).

Pirmā darba diena beidzās ar ekskursiju Daugavpils Skrošu rūpnīcā. Viesi uzzināja, kā tiek ražota sporta un medību munīcija, iepazinās ar mūsdienās un senāk izmantotiem piederumiem un iekārtām skrošu ražošanai. Pats aizraujošākais moments bija rūpnīcas šautuvē, kur visi izmēģināja pneimatiskās lodes, kuras lido ar lielu precizitāti.

Otrajā darba dienā (27.oktobrī) mēs piedāvājām ciemiņiem skaistu ekskursiju uz Aglonu. Viesi baudīja Latgales skaistās dabas ainas, bija sajūsmā par Aglonas Baziliku, Karaļa kalnā no emocijām “aizrāvās” elpa – dabas krāšņums bija valdzinošs, jo te brīnišķīgā rudens daba savienojās ar cilvēka rokām radītu skaistumu. Likās, ka fotosesijām nebūs gala. Aglonas Maizes muzejā saimniece latgaliešu tautas tērpā ar uzrunu latgaliešu valodā un tautasdziesmām, aicināja viesus uz sarunu par maizi. Rotaļās un jautrajā dancī gāja visi – šai brīdī likās, ka mēs vienādi izprotam latviešu un latgaliešu kultūras.

Trešajā darba dienā (28.oktobris) mūsu viesiem bija piedāvāta burvīga iespēja apmeklēt Daugavpils Cietoksni un Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, kā arī Daugavpils Zinātkāres centru “Zili Brīnumi”. Sapratām, ka tur redzētais ciemiņus ir iespaidojis. Priecājāmies, ka viesiem bija iespēja redzēt mūsu pilsētas centru, skaisti izgaismotu vakarā.

Taču galvenais un nozīmīgākais projekta aspekts – hipoterapijas izmantošana, bērnu ar speciālām vajadzībām integrācija – notika Naujenes dabas parkā un Kaplavas pagasta “Klajumos”, kur mēs parādījām projekta partneriem mūsu sasniegumus šajā jomā. Naujenē projekta grupa darbojās 2 dienas – 27.oktobrī (pēc ekskursijas Aglonā) un 28.oktobrī (pēc ekskursijas Naujenes dabas parkā).

Ceturtajā darba dienā (29.oktobris) Kaplavas pagasta “Klajumos” projekta ietvaros notika hipoterapijas nodarbības un tika uzņemta filma pēc latviešu tautas eposa “Lāčplēsis” motīviem. Eposa varoņu lomā iejutās ne tikai mūsu skolas skolēni un pedagogi, bet arī mūsu viesi. Ar prieku noskatījāmies “aktieru” spēlē un priecājāmies par jaunatklātajiem talantiem. Filmas uzņemšanas noslēgumā Daugavpils bruņinieku klubs parādīja vēsturiskās ainas “bruņinieku cīņās”.

Jau atgriežoties Daugavpilī, pie vakariņu galda mēs izsniedzām projekta dalībniekiem diplomus un dokumentus par dalību projektā. Skanēja aizkustinoši pateicības vārdi, smaidi staroja sejās. Nedēļa bija ļoti intensīva un noslogota, kā arī iespaidiem bagāta. Tomēr neskatoties uz to, visi bija gandarīti, pat laimīgi. Esam pārliecināti, ka 2.projekta posms Daugavpilī sniedza pozitīvu labsajūtu gan lielajiem, gan mazajiem. Viesi vismaz nedaudz iepazina mūsu kultūru, atklāja sev daudz jauna. Projekta dalībnieki praktizēja savas zināšanas angļu valodā. Un vislielākais projekta dalībnieku guvums – jauni draugi, cilvēku saprašanās!

30.oktobra rītā atvadoties, visiem acīs spīdēja asaras, jo emocijas guva virsroku. Bija žēl tik ātri šķirties. Sapratām, ka mūsu ieplānotais izdevās – pratām godam nest Latvijas vārdu! Netikām aizmirsti arī pēc ciemiņu aizbraukšanas – mūsu draugi ziņoja mums par veiksmīgu lidojumu mājās un “kala plānus” tālākai sadarbībai. Projekta 3.posms notiks 2016.gada pavasarī Turcijā, bet par to būs jau cits stāsts...

 

Daugavpils 11.pamatskolas Erasmus+ programmas projektu "EQUAL I: "The Great Battles" or horse riding as a way of equalizing students" līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

      

Ceļojuma aprakstu veidoja Daugavpils 11.pamatskolas ES projekta Erasmus+ Pamatdarbības Nr.2 (KA2) dalībnieku grupa:

pedagogi

Ina Meldere,

Marianna Tretjakova,

Ilona Kokina,

Inga Putina,

Vladimirs Muravickis,

Jeļena Lucijanova,

Natālija Šope,

Olga Candere,

izglītojamie

Niķita Bortņikovs,

Alīna Sidorenko,

Renārs Daugavičs

 

         

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!