Rudens sezonas toni Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā nosaka keramika Kultūras ziņas

1298

Līdz ar rudens izstāžu sezonas atklāšanu, kas Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā norisinājās 8. septembrī, Daugavpils kļuva par laikmetīgās keramikas galvaspilsētu. Latvijas Keramikas biennāles ietvaros te jau ceturto reizi tika pasniegta Martinsona balva, apmeklētājiem atvērta laikmetīgās keramikas krātuve, kā arī atklātas vairākas augstvērtīgas izstādes gan Rotko centrā, gan ārpus tā sienām.
Godinot izcilo Daugavpilī dzimušo keramiķi Pēteri Martinsonu un viņa devumu laikmetīgās keramikas attīstībā, jau ceturto reizi Latvijas Keramikas biennāles starptautiskajā konkursā "Martinsona balva" Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā svinīgi tika pasniegtas balvas izcilākajiem laikmetīgās keramikas māksliniekiem.

“Šogad mēs esam saņēmuši rekordlielu pieteikumu skaitu – uz izstādi bija pieteikti 685 darbi no kuriem šeit ir apskatāmi 59. Attiecīgi tā konkurence ir bijusi ārkārtīgi liela, līdz ar to šeit mēs tiešām redzam pasaules klases keramiku. Tie ir tie pasaules sasniegumi. Arī Latvijas mērogā šogad bija ārkārtīgi daudz pieteikumu. Šeit arī no Latvijas autoriem ir tādas, jāsaka, izcilākās personības,” stāsta 4. Latvijas Keramikas biennāles organizators Aigars Baranovskis.

Šogad konkursā zelta godalgu nacionālajā kategorijā saņēma keramiķe Sanita Ābelīte par darbu “Aiz spoguļa”, savukārt starptautiskajā kategorijā – Milena Piršteliene no Lietuvas par darbu “Panikas istabas”, kas skatāmi izstādē “Martinsona balva 2023”.

Izmaiņas piedzīvojusi arī keramikas ekspozīcija Martinsona mājā. Bet rudens izstāžu sezonas atklāšanas ietvaros Martinsona māja kļuva par vietu mākslinieka Daiņa Pundura eksperimentam, performancei, materiāla un autora mijiedarbībai.

Pateicoties Marka Rotko mākslas centram, Daugavpils cietoksnis šoruden kļuvis par vēl vienu kultūras pieturvietu bagātāks, jo paralēli jaunajai izstāžu sezonai, līdzās Martinsona mājai cietokšņa 7. bastiona kazemātos tika atklāta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra atvērtā Laikmetīgās keramikas krātuve, kas jau atkal ļauj Rotko centram iziet ārpus ierastajām sienām un telpām.

“Keramikas biennāles ietvarā arī ir divas nozīmīgas izstādes jau šobrīd atvērtas Rīgas mākslas telpā Sanitas Ābelītes izstāde un biennāles satelītizstāde no Portugāles – Aveiro starptautiskās keramikas biennāles kolekcijas darbu izstāde. Bet Rīgā būs vēl viena izstāde, Korejas laikmetīgās keramikas izstādes projekts. Bet, ko tad ieraudzīt vēl Daugavpilī bez šīs galvenās, centrālās biennāles izstādes “Martinsona balva”. Ir Kaspara Geiduka izstādes otrā versija, kas ir jau kā piemiņas izstāde,” atklāj Daugavpils Marka Rotko mākslas centra direktors Māris Čačka.
Kaspars Geiduks bija 2018. gada Martinsona balvas bronzas laureāts. Mākslinieks izstādē meklēja “elementus”, kas aptver gan sociāli aktuālas un laicīgas tēmas, gan jautājumus par cilvēka ķermeni un sevis apzināšanos. 2021. gada rudenī mākslinieks tika aizsaukts mūžībā, bet aktualizējot viņa veikumu un devumu laikmetīgajā keramikā, Kaspara Geiduka domu uzplaiksnījumi skulptūrās un citās mākslas formās skatāmi Rotko centra jaunajā rudens izstāžu sezonā.

Par rudens izstāžu sezonu Rotko centrā turpina Māris Čačka: “Mēs skatītājiem piedāvājam arī brīnišķīgu ieskatu glezniecībā, kas top tepat mūsu reģionā, tas ir mākslinieks, kurš dzīvo Jēkabpilī – Uldis Čamans ar projektu “Mirkļa piezemēšanās”, kurā mēs varam ieraudzīt viņa, galvenokārt, pēdējā desmitgadē tapušos darbus ar akcentu uz šajā pēdējā gadā radītajām kompozīcijām, kas iezīmē jau viņa izkopto, atpazīstamo rokrakstu.”

Šī gada rudens sezonas toni Rotko centrā un Daugavpils cietoksnī nosaka 4. Latvijas Keramikas biennāle, kas Daugavpilī pulcējusi pasaules līmeņa māksliniekus un izstāžu projektus.
“Katrs daugavpilietis, Latgales iedzīvotājs un arī Latvijas iedzīvotāji ir pārliecinājušies par to, ka mūsu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs tiešām ir mūsu kultūras dzīves pērle, un, ka tieši šajā centrā tiek organizētas visnopietnākās izstādes, tiek pieaicināti vistalantīgākie pasaules mākslinieki. Un arī šodienas pasākums ir kā apliecinājums tam, cik liela interese ir par dalību Marka Rotko centra organizētajos pasākumos. Tas nozīmē, ka Daugavpili jau pazīst kā ļoti nopietnu mākslas centru. Un mākslinieki uzskata par lielu godu iesaistīties šajos pasākumos un piedalīties tajos,” atzīst Daugavpils domes deputāte, Izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētāja Līvija Jankovska.

Rudens izstāžu sezona Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ir piesātināta ar augstvērtīgām izstādēm un nozīmīgiem mākslas notikumiem, kas veicina Daugavpils atpazīstamību ne tikai Latvijas, bet arī pasaules mērogā. Rotko centrs atvērts apmeklētājiem no otrdienas līdz svētdienai. Plašāka informācija par izstādēm un darba laikiem pieejama www.rotkocenter.com.

 

Rotko centra izstādes tiek producētas ar REACT-EU finansējumu pandēmijas krīzes seku mazināšanai. Rudens izstāžu sezonu atbalsta Daugavpils valstspilsētas pašvaldība, Caparol. Latvijas keramikas biennāli un konkursa izstādi “Martinsona Balva 2023” atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un “Latgales reģiona attīstības aģentūra”, SIA “Keramserviss”, Lighton International Artist Exchange Program, Daugavpils valstspilsētas pašvaldība. Atsevišķas biennāles aktivitātes atbalsta Eiropas Savienība (Projekts Nr. LVIII-060, Heritage.lv).

 

Sižetu sagatavoja:
Daugavpils pašvaldības Centrālās pārvaldes
Komunikācijas nodaļa

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!