Rotko muzejs dibina Jauniešu klubu Kultūras ziņas

241

Lai sekmētu jauniešu izpratni par laikmetīgo mākslu un kultūras procesiem, Rotko muzejs šajā pavasarī nācis klajā ar iniciatīvu par Jauniešu klubu.

“Ideja par Jauniešu kluba izveidi Rotko muzejā īstenībā ir jau kādu laiku. Bet, droši vien, tāds stimuls bija Britu Padomes konkurss “Mēs savai kopienai”, kurā mēs arī veiksmīgi ieguvām finansējumu, lai īstenotu pirmās jauniešu kluba aktivitātes,” stāsta Rotko muzeja Krājuma departamenta vadītāja Zane Melāne.

Līdz šim jaunieši varēja izmantot muzeja piedāvātās iespējas kultūrizglītojošās programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros. Savukārt Rotko muzeja Jauniešu kluba mērķis ir veidot aktīvu un radošu jauniešu kodolu, kas iesaistīsies muzeja aktivitātēs, veiks brīvprātīgo darbu, kļūs par izstāžu mediatoriem un realizēs savas radošās ieceres.

“Protams, mums ir svarīgi arī sākumā, īstenojot Jauniešu kluba aktivitātes, stāstīt jauniešiem par to, kas ir laikmetīgā māksla, jo ļoti svarīgi tiešām ir veikt šo izglītojošo darbu sabiedrībā, lai varētu skaidrot laikmetīgās mākslas procesus un norises. Mēs piedāvāsim arī radošās darbnīcas ar jaunajiem māksliniekiem un radošo darbnīcu ar mākslas terapeiti. Jauniešu kluba dalībniekiem būs iespēja arī aizbraukt uz Rīgu un iepazīties ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Jauniešu kluba aktīvistiem,” papildina Zane Melāne.

Pirmajā tikšanās reizē, 9. aprīlī, interesi par Rotko muzeja Jauniešu klubu izrādīja 22 jaunieši no Daugavpils pilsētas un Augšdaugavas novada.

“Man ir draudzene no Saules skolas, kura ir saistīta ar mākslas sfēru, un viņa mani uzaicināja un es domāju, ka būs kaut kāda jauna, interesanta pieredze, tāpēc es atnācu,” savu motivāciju atsaukties Rotko muzeja aicinājumam atklāj Daugavpils Universitātes studente Marta.

Savukārt MIKC Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola” studente Iveta uzsver: “Es gribu no sākuma paskatīties, jo, protams, negribas tērēt laiku. Bet man liekas, ka būs kaut kas interesants un es gribētu piedalīties arī tālāk.”

Kopumā jaunieši atzina, ka šī ir saturīga brīvā laika pavadīšanas iespēja, iepazīstot mākslu, gūstot pieredzi muzeja darbā un iesaistoties kultūras satura veidošanā.

Arī Rotko muzeja vadītājs Māris Čačka atzina, ka Jauniešu klubs ir vērtīgs pienesums ne tikai muzejam, bet arī pašiem jauniešiem: “Būtībā katrs reģionā un pilsētā dzīvojošais jaunietis, kurš ir gatavs iesaistīties jebkurā no mūsu muzeja rīkotajām aktivitātēm – tā ir pievienotā vērtība viņiem pašiem un tā ir jauna pieredze, sava veida prakse, kā iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos. Tā ir arī reāla fiziska palīdzība mums, realizējot savus projektus, kuri ir vērsti arī uz jauniešu auditoriju.”

Rotko  muzeja Jauniešu klubs ir paredzēts vismaz 15 gadus veciem jauniešiem, kurus interesē māksla, dizains un aktuālās norises starptautiskas nozīmes kultūrvietā. Lai iesaistītos jauniešu klubā, interesanti var sazināties ar kluba koordinatori un Rotko muzeja izglītības programmu kuratori Mairitu Folkmani, rakstot uz e-pastu mairita.folkmane@daugavpils.lv.

 

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!