Daugavpils bibliotēkas atzīmē dzejnieka Viļa Plūdoņa 150. gadskārtu Kultūras ziņas

228
Daugavpils bibliotēkas atzīmē dzejnieka Viļa Plūdoņa 150. gadskārtu

Marta mēnesī par godu izcilā latviešu dzejnieka, virtuoza dabas apdzejotāja, patriotiskās dzejas meistara un pedagoga Viļa Plūdoņa 150 gadu jubilejai Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs ir paredzēta daudzveidīga pasākumu programma.

Vilis Plūdons (īstajā vārdā Vilis Lejnieks) dzimis 1874. gada 9. martā Bauskas pagasta Pilsmuižas Lejeniekos. Reiņa Ādmīdiņa grāmatā “Lejeniekos kūst sniegs, zeļ Lejeniekos zāle” Plūdoņa jaunākais dēls Varimants vēstīja, ka Lejeniekos dzejniekam bija sirds, tur viņš bija dzimis, uzaudzis, arī bērniem viņš lika iemīļot Lejeniekus un iemācīja mīlēt Latviju un Latvijas dabu. Gandrīz 40 gadus Vilis Plūdons strādājis par skolotāju gan lauku, gan Rīgas skolās, bijis Latvijas Skolotāju savienības valdes pārstāvis. Skolu vajadzībām sakārtojis hrestomātijas, strādājis pie literatūras metodikas un izdevis mācību grāmatas. Dzejnieks tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni un Tēvzemes balvu.

Plūdoņa literārā darbība bija plaša un nozīmīga: lirika, epika, dzejas antoloģijas, viņš ir atdzejojis lietuviešu tautasdziesmas un zviedru poēmas, tulkojis Nīčes, Gētes, Heines meistardarbus. Dzejnieka daiļradei bija raksturīga valodas virtuozitāte, ritmiskā daudzveidība, muzikalitāte un smalka formas izjūta. Latviešu bērnu literatūrā Vilis Plūdons ienācis ar autobiogrāfisko darbu “Mazā Anduļa pirmās bērnības atmiņas”, sarakstījis bērnu dzejas grāmatas “Vītola stabulīte”, “Pasaciņu šūpulītis”, “Kad Ziemassvētki pievārtē”, dzejojumu pasaku bērniem “Eža kažociņš”.

8. martā plkst. 11.30 LCB filiālē Jaunbūves bibliotēkā (18. novembra ielā 161) tiks organizēts literāri tematisks pasākums “Baltais laimes laiks, tālā bērnība!” /V. Plūdons/ sākumskolas vecuma bērniem un citiem interesentiem. Pasākumu dalībnieku skaits ir ierobežots, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni 65438173 vai rakstot uz e-pastu tatjana.zahare@lcb.lv.

Latgales Centrālās bibliotēkas filiāles aicina ģimenes ar bērniem, pirmsskolnieku un skolēnu grupas uz izzinošām bibliotekārajām stundām un literāri tematiskiem pasākumiem, kuros tiks piedāvāta iespēja iepazīties ar Viļa Plūdoņa dzīves gājumu, ieklausīties dzejoļu rindās, piedalīties interaktīvajā spēlē un citās aktivitātēs.

Plašāk par piedāvājumu un pieteikšanos - pasākumu programmā.

Pasākumos tiks filmēts/fotografēts.

 

Informāciju sagatavoja:

DVPI “Latgales Centrālā bibliotēka” filiāles

Jaunbūves bibliotēkas

vadītāja Tatjana Zahare

65438173

tatjana.zahare@lcb.lv

facebook.com/lcb.jaunbuve/

 

 

 

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!