Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcai – 150! Pilsētas ziņas

140

5. augustā dzelzceļnieki Latvijā svin savus profesionālos svētkus. Šogad šajā dienā tika pieminēti vairāki nozīmīgi notikumi: 1919. gadā dibinātajam uzņēmumam „Latvijas dzelzceļš” apritēja 97. gadadiena, 155 gadi kopš pirmās dzelzceļa līnijas Rīga-Daugavpils atklāšanas 1861. gadā un Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas 150. gadadiena. Tās vēsture aizsākās līdz ar Pēterburgas-Varšavas un Rīgas-Orlas dzelzceļa līniju būvniecību, kad  1866. gada 6. augustā darbu uzsāka ritošā sastāva apkalpes un remonta Dvinskas Galvenās dzelzceļa darbnīcas.

Viesiem – uzņēmuma ilggadējiem un uzticamajiem partneriem no Latvijas un ārvalstīm – jubilejas svinības sākās ar ekskursiju rūpnīca un iepazīšanos ar galveno cehu darbību. Viesiem bija iespēja klātienē pārliecināties par to, ka rūpnīcas kolektīvs strādā saskaņā ar uzņēmuma devīzi „Mūžsenas tradīcijas – mūsdienu tehnoloģijas!”

Savā pusotra gadsimta ilgajā vēsturē Lokomotīvju remonta rūpnīca vairākas reizes ir mainījusi nosaukumu, piedzīvojusi grūtus laikus, taču katru reizi tai izdevās atdzimt no jauna, paliekot par vienu no vadošajiem pilsētas un reģiona uzņēmumiem, lielāko nodokļu maksātāju un darba devēju.

Rūpnīcas galvenā bagātība ir tās speciālisti. Viņi nepārtraukti strādā pie tā, lai paplašinātu saražotās produkcijas klāstu, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un materiālus. Ne velti tautā rūpnīca tiek saukta par „kadru kalvi”. Sergejs Skurjats uzņēmumā strādā kopš 1991. gada. Sāka kā atslēdznieks, tagad ir dīzeļražošanas vadītājs.

Tās pašas dienas vakarā rīkotais svinīgais pasākums tika atklāts ar dziesmu, kas veltīta rūpnīcas jubilejai. Dziesmas vārdu autore pastāstīja, ka viņu iedvesmoja uzņēmuma apaļā jubileja un atmiņas par pagājušajiem gadiem, bet mūzikas autore smēlās iedvesmu dzejnieces sarakstītajos sirsnīgajos dzejas vārdos.

Rūpnīcas darbiniekus jubilejā apsveica Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ministriju pārstāvji un dzelzceļa uzņēmumu-partneru vadītāji.

Uzņēmuma darbinieki ir daudz paveikuši pilsētas labā. Viņi piedalījās tramvaja līniju būvniecībā, Stellas uzstādīšanā Slavas skvērā, preses formu izgatavošanā dzīvojamo māju būvniecībai. Pateicoties rūpnīcas entuziastiem, Daugavpilī aizsākās spīdveja tradīcijas.

Pēdējā laikā Austrumu tirgus krasās sašaurināšanās dēļ situācija uzņēmumā ir diezgan sarežģīta, tomēr to ir izdevies stabilizēt, izejot Rietumu tirgū. Arī Krievijas kompānijas cer uz sadarbības turpināšanu.

Pašvaldība, no savas puses, vienmēr ir palīdzējusi un palīdzēs uzņēmumam veidot savstarpēji izdevīgu sadarbību ar tuvākajiem kaimiņiem, izmantojot diplomātiskos kanālus valdības līmenī.

Sveicot jubilārus, Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis pasniedza pašvaldības Goda rakstus kolektīvam un uzņēmuma veterāniem par ievērojamu ieguldījumu ražošanas attīstībā. Uzņēmuma darbiniekiem, kuru nepārtrauktais darba stāžs uzņēmumā ir vairāk kā  20 gadi, tika piešķirts tituls „DLRR veterāns”.

Salīdzinājumā ar Daugavpils pilsētu, kurai apritēja 741 gads, rūpnīca vēl ir jauna, ne velti rūpnīcas jubilejas dziesmā skan vārdi „tikai uz priekšu, mums šodien aprit tikai 150”.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!