Uzsākti stihisko izgāztuvju likvidēšanas darbi Pilsētas ziņas

101

Līdz ar pavasara atnākšanu, tai skaitā arī Daugavpilī, norit tīrības mēnesis. Tā mērķis ir vērst valsts iedzīvotāju uzmanību uz nepieciešamību sakopt savas pašvaldības teritoriju. Šogad ziema nav lutinājusi ar sniegu, tāpēc dabā ir labi redzamas cilvēku darbības pēdas. No pilsētas centra attālos Daugavpils mikrorajonos, mežos un ūdenstilpju krastos ir izveidojušās stihiskas izgāztuves. Atkritumi šeit tiek vesti tumsas aizsegā, vai arī bez sirdsapziņas pārmetumiem tie tiek atstāti, atpūšoties diennakts gaišajā laikā.  Ir cilvēki, kuriem šķiet pieņemami atstāt atkritumus un nesavākt tos pēc sevis.

Stihisko izgāztuvju likvidēšanai Daugavpils pilsētas domes Komunālās saimniecības pārvalde organizēja iepirkumu procedūru. Uz pašvaldības pasūtījuma izpildi pretendēja trīs kompānijas, divas no kurām  - Rīgas kompānijas, taču pasūtījumu ieguva Daugavpils firma, kas piedāvāja viszemāko cenu.

Stihisko izgāztuvju likvidēšanas darbi  uzsākti pirmdien, 21. martā. Diemžēl cilvēku rokām veidotas atkritumu izgāztuves rodas ne tikai pilsētas nomalēs, bet arī dzīvojamo māju rajonos. Piemēram, ievērojamu izmēru izgāztuve ir izveidojusies Ķīmiķu mikrorajonā Jātnieku un Mendeļejeva ielas krustojumā. Speciālisti norāda, ka visbiežāk atkritumi tiek izmesti ar kokiem un krūmiem aizaugušās vietās. Tika nolemts šajā vietā izcirst krūmus, nojaukt nelikumīgās būves un izvest atkritumus. Pašvaldība saņem priekšlikumus iesaistīt stihisko izgāztuvju likvidēšanas darbos cilvēkus, kuri iesaistīti nodarbinātības programmās. Tas paātrinātu procesu un ļautu ietaupīt budžeta līdzekļus, taču likumdošana šādu iespēju neparedz.

Pēdējo gadu laikā daudzās vietās ir izdevies ieviest un uzturēt kārtību un tīrību. Tukuma un Užvaldes ielu rajonā tagad ir tīrs, taču vietējie iedzīvotāji nevēlas uzņemties atbildību: kāds vienkārši ir nodzēsis no zīmes soda naudas apmēru par dabai nodarīto kaitējumu. Kā zināms, likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības. Atgādinām, ka sods par gaisa, zemes, mežu un iekšējo ūdenskrātuvju piesārņošanu fiziskām personām sastāda no 70 līdz 700 eiro, juridiskām personām – no 350 līdz 2900 eiro. Summas nav mazas, taču cilvēks dzīvo saskaņā ar sirdsapziņu, nevis bailēm no soda. Ja vēlaties ziņot par stihiskām izgāztuvēm, zvaniet KSP speciālistam pa tālruni 654 76480. Katrs no mums var palīdzēt sakopt pilsētu, piedaloties Vislatvijas talkā, kura notiks 23. aprīlī.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!