Daugavpilī nosvinēja atvadas no ziemas Pilsētas ziņas

94

Pagājušajā sestdienā, 12. martā pilsētas centrālajā laukumā pilsētnieki un Daugavpils viesi kopā nosvinēja vienus no visiecienītākajiem tautas svētkiem – Masļeņicu. Svētkus organizēja Daugavpils pilsētas dome, pilsētas domes Kultūras pārvalde un Krievu kultūras centrs. Tradicionāli šie tautas svētki ilgst visas nedēļas garumā. Galvenie svinību atribūti ir Masļeņicas salmu lelle, jautras atrakcijas, vizināšanās ar zirgiem un, protams, cienasts. Visi klātesošie mielojās ar pankūkām, pīrāgiem un smalkmaizītēm, putru, karstu tēju un zivju zupu. Dzenot jokus, uz svētkiem aicināja  āksti un Masļeņica – Daugavpils teātra aktieri.

Pilsētas nacionālo kultūras biedrību radošie kolektīvi izklaidēja publiku ar dziesmām un dejām. Organizatori bija sagatavojuši daudzus pārsteigumus ar dāvanām un balvām tiem, kuri vēlējās izmēģināt savus spēkus un veiklību: bija iespēja piedalīties virves vilkšanā,  spilvenu cīņās, bija arī „ledus” stabs, taču, tā kā ne sala, ne ledus nebija, tas vairāk līdzinājās „rotaļu” stabam. Lai mērķa sasniegšana nebūtu pārāk viegla, stabs iepriekš tika sasmērēts ar ziepēm, taču sportiskajiem jauniešiem tas neradīja šķēršļus. Popularitāti izpelnījās arī „maģiskās” akas, no kurām ar makšķeri varēja izzvejot suvenīrus. Par piemiņu no svētkiem fotoateljē piedāvāja iespēju nofotografēties krievu tautastērpā. Par tradīciju ir kļuvusi arī Masļeņicas izsole. Šoreiz izspēlēja četras balvas, pārsvarā lauku un dārza veltes, izņemot līdaku, kas tika noķerta Peipusa ezerā. Laimīgos produktu pircējus ilgi meklēt nenācās. Ar savu uzstāšanos priecēja arī viesi no Maskavas. Kolektīva vadītājs Deniss Ņikišins pastāstīja, ka uzaicinājums atbraukt uz Masļeņicu tika pieņemts ar prieku. Daugavpilī muzikanti ir pirmo reizi, taču  Latvija nav sveša: viņš daudzus gadus ir braucis uz šejieni uz Jautro un atjautīgo kluba spēlēm.

Muzikantu repertuārā bija vecas un labi zināmas, kā arī jaunas dziesmas. Izdzirdot pazīstamus vārdus un melodijas, cilvēki dziedāja un dejoja līdzi, tāpēc pēc uzstāšanās viesi atzina: „Mēs ar publiku bijām kā viens vesels, it kā kopā būtu izmēģinājuši uzstāšanos”. Svētku noslēgumā sadedzināja Masļeņicas salmu lelli, kas simbolizē uzvaru pār ziemu. Ziema gan vēl pacīnīsies par savām tiesībām, taču jau kļūst acīmredzams – pavasaris vairs nav aiz kalniem.

 

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!