Daugavpilī svin Masļeņicu! Pilsētas ziņas

86

Sākot ar pirmdienu, 7. martu, ir sākusies Masļeņicas jeb Siera nedēļa – prieka, jautrības, labo cerību un bagātīgu cienastu laiks. Katrai dienai Masļeņicas nedēļā ir sava nozīme: pirmdiena – sagaidīšana, otrdiena – saspēles, trešdiena – kārumniece. Tieši šajā dienā, 9. martā, Daugavpils Krievu kultūras centrs aicināja uz svētkiem Kultūras pilī visu pilsētas nacionālo kultūras biedrību pārstāvjus, lai visiem kopā satiktos un pacienātos ar aromātiskām pankūkām, kuras tiek uzskatītas par saules simbolu.

Ne visas tautas svin Masļeņicas nedēļu, arī tradīcijas ir atšķirīgas, tomēr tajās ir arī daudz līdzību. Jo vēl no seniem pagānu laikiem cilvēkus vienoja vēlme pavadīt ziemu un sagaidīt pavasari, pielabināt dabu un vākt bagātīgu ražu.

Svētkos skanēja tautasdziesmas un joki, radošo kolektīvu dalībnieki mācījās, kā pareizi iet rotaļās. Pārsteidzoši, bet vārdus no dažādu tautu dziesmām zināja praktiski visi, taču deju kustības nācās mācīties. Senos laikos svētkos reti kad skanēja mūzikas pavadījums, tāpēc dziedāja un dejoja vienlaicīgi. Masļeņicas nedēļas ceturtdiena tiek saukta par plašo ceturtdienu, piektdiena – svinēšana, bet sestdiena – svaines vakarēšana. Daugavpilī tautas svētki ar tradicionālo salmu lelles sadedzināšanu notiks sestdien, 12. martā, Vienības laukumā. Ar koncertu uzstāsies pilsētas radošie kolektīvi un viesi no Krievijas – ansamblis „Jahontovij larj”. Svētku programmā – konkursi, spēles un atrakcijas, loterija, cienāšanās ar pankūkām, putru, pīrāgiem, karstu tēju un zivju zupu. Svētku tirdziņā, kas sāks darboties no plkst. 10:00, savus izstrādājumus piedāvās amatnieki un zemnieki. Tātad – svētki notiks 12. martā plkst. 12:00 Vienības laukumā.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!