Marka Rotko mākslas centrā izstādīti pagājušā gadsimta 60.-to gadu eksponāti Pilsētas ziņas

83

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklāta jauna izstāde ar nosaukumu “Uz lielās dzīves trases. 20. gadsimta sešdesmito gadu grafiskā valoda.”  Visās dekoratīvi lietišķās mākslas jomās sāka dominēt “lineāri ģeometriskais” stils, kurš atspoguļoja tā laika sabiedrības jaunos ideālus. Ideālu maiņu lielā mērā noteica straujais ekonomikas attīstības temps un pārmaiņas politiskajā dzīvē. Tā saucamais “Hruščova atkusnis” paplašināja mākslinieku radošās iespējas, deva pieeju mūsdienu tehnoloģijām un materiāliem, pasaules standartiem un aktuālām modes vēsmām.

Tieši šajā laikā tapa uzņēmumu un veiklu firmas zīmes un logotipi, tika izstrādāts iepakojumu dizains, oriģinālas formas sadzīves priekšmeti, blāvos toņus nomainīja spilgtas krāsas.  Analoģiskas izmaiņas bija vērojamas arī arhitektūrā. Tā laika virzienu speciālisti raksturo kā “pēckara modernismu”. Tam bija raksturīga jauna izpratne par telpu: tai ir jābūt atvērtai un neparastai, tādai, kas nelīdzinās citām, bet ar atpazīstamu siluetu.

Izstādē ir apskatāmi eksponāti no dažādiem Latvijas muzejiem un fondiem, privātkolekcijām. Šeit ir aplūkojami arī Pētera Martinsona keramikas darbi, kas radīti pagājušā gadsimta 60.-tajos gados. Ekspozīcija “Uz lielās dzīves trases” būs atvērta līdz 10. aprīlim. No 11. līdz 23. aprīlim mākslas centrs būs slēgts apmeklētājiem. Tas atkal atvērsies 24. aprīlī, savā trešajā gadadienā, ar jaunām izstādēm, tai skaitā ar jauniem Marka Rotko darbiem. Pilsētniekiem un pilsētas viesiem vēl ir iespēja līdz 10. aprīlim apmeklēt mākslas centru un apskatīt visas  ekspozīcijas.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!