Notika Pareizticīgo baznīcas garīgā centra projekta prezentācija Pilsētas ziņas

95

Daugavpils pilsētas domē notika Pareizticīgo baznīcas garīgā centra projekta prezentācija. To ir plānots uzbūvēt Varšavas ielā. Zāle bija pilna. Ieradās arī Daugavpils-Rēzeknes eparhijas pārstāvji un Daugavpils un Rēzeknes bīskaps Aleksandrs.

Kas ir paredzēts šajā projektā? Ir plānots izvietot vienotā ēku kompleksā gan svētdienas skolu, gan labdarības centru, gan konferenču zāli un daudz ko citu.

Blakus ēku kompleksam tiks labiekārtota zona, kurā atradīsies laukums koncertu un citu masu pasākumu rīkošanai, kā arī skvērs un segtā galerija. Tas viss būs pieejams visiem pilsētniekiem pastaigām un atpūtai.

Ideja pati par sevi neizraisa iebildumus. Lielākie strīdi ir par stadionu, ko Poļu ģimnāzija un 10. vidusskola izmanto sporta nodarbībām. Tāpēc izskanēja priekšlikumi būvēt garīgo centru citā vietā vai ieviest projektā izmaiņas, lai tajā būtu paredzēta vieta arī sporta laukumam.

Pret to uzreiz tika izteikti iebildumi. Šajā rajonā dzīvojošie pilsētnieki uzskata, ka šo laukumu, kur tiek vesti pastaigās suņi, bet vakaros pulcējas cilvēki, kas  lieto alkoholiskos dzērienus, ir grūti nosaukt par stadionu. Bīskaps Aleksandrs atgādināja, ka Borisa un Gļeba katedrāle tika būvēta kā garnizona baznīca un blakus esošajā laukumā pirms dievkalpojuma karavīri tika nostādīti ierindā. 60.-tajos gados šeit  uzstādīti sporta rīki, bet katedrālē pilsētas izpildkomiteja plānoja atvērt sporta zāli. Taču ticīgajiem dievnamu izdevās nosargāt. Šodien ir īpaši svarīgi rūpēties par visu cilvēku, īpaši jauniešu, garīgo un tikumisko audzināšanu. Šis projekts faktiski ietver trīs virzienus: garīgo audzināšanu, kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un sociālo aprūpi un labdarību.

Mūsu garīgā centra aicinājums ir caur žēlsirdības darbiem izglītot cilvēkus, raisīt viņos mīlestību pret savu Radītāju, mīlestību pret Dieva vārdu, pret labiem darbiem. Šodien, kā arī visos laikos, tas ir aktuāli un ļoti svarīgi.

Diskusija noritēja mierīgā  gaisotnē. Nevelti Domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Jānis Dukšinskis atgādināja par pilsētas vadības nostāju: Daugavpilī ir pieņemts cienīt gan reliģiskās jūtas, gan dažādu tautu tradīcijas.  Savukārt jautājumi, ko uzdod pati dzīve, tiks atrisināti.  

Izskanēja arī šāds jautājums: cik daudz laika būs nepieciešams  centra celtniecībai? Divus gadus tiks izstrādāts tehniskais projekts. Pabeigt celtniecību ir plānots 2028. gadā. Bet šobrīd iedzīvotājiem ir iespēja izteikt savu personīgo viedokli par šo projektu. Sabiedriskā apspriešana norit līdz 7. martam ieskaitot.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!