Atkritumu šķirošanai Demenes pagastā izsniegta A kategorijas atļauja Pilsētas ziņas

142

Ar Dienvidlatgales sadzīves atkritumu poligona “Cinīši” izveidošanu Demenes pagastā noslēdzās vērienīga Eiropas Kohēzijas fonda projekta pirmā kārta. Poligons tika uzbūvēts 2008. gadā, piedaloties 9 Dienvidlatgales pašvaldībām, atkritumu apglabāšanai, infiltrāta savākšanai un attīrīšanai. Daugavpils pilsēta ir lielākais atkritumu piegādātājs un tai pieder 282 kapitāla daļas, tāpēc pilsētas domei tika piešķirtas kopīgā uzņēmuma pārvaldīšanas funkcijas.  Saskaņā ar Latvijas likumdošanu jebkurai saimnieciskajai darbībai, kas ir saistīta ar iespējamo vides piesārņojumu, ir jāsaņem atļauja, kura atkarībā no ražošanas apjoma atbilst noteiktai kategorijai. Latvijā visiem atkritumu apglabāšanas poligoniem šāda atļauja ir A kategorija, un tā tika piešķirta arī “Cinīšu” poligonam.

Eiropas projekta otrās kārtas – šķirošanas līnijas – nodošana ekspluatācijā radīja nepieciešamību veikt izmaiņas atļaujā. Tās skar mūsdienīgu Nīderlandē ražotu iekārtu izmantošanu un sadzīves atkritumu šķirošanu atsevišķās frakcijās: plastmasa, plēve, stikls, kartons, metāla iepakojums. Darbu izmaksas sastādīja 4 milj. 300 tūkstošus eiro, no kuriem 85% apmaksāja Kohēzijas fonds un 15% - pati pašvaldība. Pirmreizējā šķirošana – biomasas atdalīšana no melnā metāla – tiek veikta automātiski, bet atlikušos atkritumus darbinieki šķiro pa frakcijām ar rokām. Gatavā produkcija tiek presēta ķīpās un nosūtīta otrreizējai pārstrādei. Pagājušajā gadā uz poligonu tika atvests vairāk nekā 45 tūkstoši tonnu atkritumu. Jaunā šķirošanas līnija ļaus par 50% samazināt poligonā uzglabāto atkritumu daudzumu, kas ļaus padarīt tīrāku mūsu vidi. Visas nepieciešamās izmaiņas  iekļautas A kategorijas atļaujā, ko Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālā vides pārvalde izsniedza uzņēmumam.

Daugavpils reģionālās vides pārvaldes speciālisti kontrolē izsniegtās atļaujas nosacījumu ievērošanu. Operatoram, no savas puses, ir pienākums veikt pastāvīgu ietekmes uz vidi monitoringu, atskaitīties par sašķiroto un apglabāto atkritumu apjomu. Tāpat kā Liginišķu mikrorajonā, arī šeit ir novietoti konteineri šķiroto sadzīves atkritumu bezmaksas savākšanai.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!