Ar ziedu nolikšanu, lāpu gājienu un koncertu Daugavpils atzīmēja Lāčplēša dienu Pilsētas ziņas

103

Lāčplēša dienai veltītie pasākumi Daugavpilī notika visas  dienas garumā. Pilsētnieki pieminēja karavīrus, kas guldīti pilsētas kapsētās. Pie piemiņas krusta Slobodkā, kur atdusas 237 Polijas armijas karavīri, tika nolikti ziedi un vainagi. Tieši 11. novembrī Polijā tiek svinēti galvenie valsts svētki – Neatkarības diena.

Pilsētnieki godināja luterāņu kapsētā apbedīto karavīru piemiņu. Brāļu kapos ir apbedīti vairāk nekā simts Latvijas armijas karavīri, kuri krita kaujās par valsts neatkarību un pilsētas un tās apkaimes atbrīvošanu 1920. gada janvārī. Polijas un Latvijas karavīri cīnījās vienotā ierindā ar kopīgu devīzi „Par mūsu un jūsu brīvību!”. Brīvības cīņas aizsāka 1919. gada 11. novembra kauja, kad jaunizveidotā Latvijas armija atvairīja Bermonta-Avalova armijas uzbrukumu Rīgai. Šiem notikumiem par godu tika nodibināts Lāčplēša Kara ordenis. Latviešu tautas eposa varonis iemiesoja atbrīvotāju drošsirdību. 1928. gadā par godu Latvijas neatkarības proklamēšanas 10. gadadienai Brāļu kapos tika uzstādīts granīta piemineklis. Mūsdienās 11. novembris tiek atzīmēts kā Tēvijas aizstāvju diena. Piemiņas pasākuma dalībnieki godināja kritušo piemiņu ar klusuma brīdi un ziedu nolikšanu. Par godu varoņiem – atbrīvotājiem atskanēja ieroču zalves.

Svinīgie pasākumi norisinājās arī pulkveža Frīdriha Brieža skvērā. Viņš dzīvoja Daugavpilī, ar izcilību pabeidza reālskolu, apprecējās un līdz 1914. gadam dienēja militārajā dienestā. Skvērs atrodas Muzeja ielā. 6. novembrī uz Daugavpils pašvaldības policijas ēkas tika atklāta piemiņas plāksne par godu Pirmā pasaules kara varonim. No skvēra pasākuma dalībnieki – pilsētas un novada vadība, Valsts un pašvaldības policijas, Zemessardzes, Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Robežsardzes pārstāvji devās pa Rīgas ielu uz Sv.Pētera baznīcu, kur notika Lāčplēša dienai veltīts dievkalpojums.

Pasākumu turpinājumā jaunie valsts aizstāvji nodeva uzticības zvērestu Tēvzemei. Svinīgais un vienlaicīgi arī uztraukuma pilnais pasākums norisinājās Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā.

Vakarā notika  lāpu gājiens. Tajā piedalījās pašvaldības, Zemessardzes, Robežsardzes un sabiedrības pārstāvji, darba kolektīvi, jaunsargi, skolēni un studenti, Daugavpils novada pārstāvji. No Daugavpils Universitātes jaunā korpusa kolonna virzījās pa pilsētas centrālajām ielām uz Vienības laukumu. Šeit  gājiena dalībnieki no lāpām izveidoja  Latvijas kontūru, un ikviens, kurš vēlējās, varēja pievienot savu svecīti kā piemiņas un piederības zīmi. Pasākumi noslēdzās ar populārās latgaliešu grupas “Baltie lāči” koncertu.

12. novembrī plkst.18:00 Vienības nama koncertzālē notiks Latviešu kultūras centra radošo kolektīvu koncerts “Audiet mani karogā”, bet 13. novembrī plkst.18:00 uz Latvijas valsts svētkiem veltīto koncertu Kultūras pilī aicina Baltkrievu kultūras centrs. Ieeja pasākumos ir bez maksas.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!