Gaidis Andrejs Zeibots: „Daugavpils ir ļoti nozīmīga pilsēta mūsu valstij” Pilsētas ziņas

125

Latvijas vēsturē novembris ir liktenīgs mēnesis. Mēs atceramies varoņus, kas ir krituši cīņās par valsts brīvību, godinām tos, kuri šodien stāv sardzē par mūsu mieru un aizsargā valsts robežas, kā arī svinam mūsu galvenos svētkus – valsts neatkarības proklamēšanas dienu. Pagājušajā piektdienā, 6. novembrī, Daugavpilī norisinājās  patriotiskie pasākumi jauniešiem „Latvijas karavīrs laikmetu griežos”, ko organizē Latvijas ģenerāļu klubs ar pilsētas pašvaldības atbalstu. No rīta Vienības laukumā startēja orientēšanās sacensību dalībnieki. Šajā pašā laikā Latvijas ģenerāļu kluba un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji tikās ar skolēniem. Viņi stāstīja par NBS mērķiem un uzdevumiem, atbildēja uz skolēnus interesējošiem jautājumiem.

Īpaši silti jaunieši uzņēma Daugavpils skolu absolventus. To vidū bija Dmitrijs Nemeņonoks un Žanis Jermolajevs. Skolēni  interesējās par karavīru ikdienu un uzdeva daudzus jautājumus. Piemēram, kādas funkcijas veic helikopters, vai arī meitenēm ir ļauts dienēt armijā, kādās starptautiskajās operācijās piedalās Latvijas karavīri. Žanis ir dienējis Afganistānā, bet par militārā dienesta uzsākšanu viņš sapņoja vēl mācoties Daugavpils Valsts ģimnāzijā.

Pusdienlaikā pilsētas centrālajā laukumā tika atklāta Nacionālo bruņoto spēku, Zemessardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, policijas un robežsardzes tehnikas, bruņojuma un ekipējuma izstāde. Sākot ar šo gadu, 7. novembrī Latvijā tiks atzīmēta Robežsargu diena. Bērni un pieaugušie labprāt pielaikoja ekipējumu, mācījās apieties ar ieročiem, interesējās par tehniskajiem līdzekļiem un ar vēl lielāku baudu pusdienoja lauka virtuvē, kas tika atvesta no Preiļiem.

Otrajā dienas pusē piemiņai par notikušajiem pasākumiem Daugavpils vadības, Latvijas ģenerāļu kluba, jauniešu organizāciju pārstāvji un pilsētas viesi Eiropas skvērā iestādīja pīlādzi. Pasākumi turpinājās Daugavpils Universitātes lielajā zālē, kur tika demonstrēta filma „Četros no rīta mežā”. Filmas producents Atis Klimovičs ir bieži bijis karstajos punktos un sekojis līdzi Latvijas karavīru dienestam. Autora savāktās intervijas un materiāli tika izmantoti par pamatu dokumentālajai filmai.

Tikšanās laikā ar goda rakstiem un dāvanām tika apbalvoti zīmējumu konkursa par patriotisku tēmu dalībnieki un komandas, kas parādīja labākos rezultātus orientēšanās sacensībās. Distances maršrutā no Vienības laukuma līdz Daugavpils cietoksnim bija iekļauti vairāki punkti, tai skaitā kultūrvēsturiski objekti, kuros vajadzēja veikt dažādus uzdevumus. Visātrāk veica distanci un vislabāk tika galā ar uzdevumiem komanda „Mērķtiecīgie” – tā ieguva pirmo vietu. Ar lāpu gājienu pasākumu dalībnieki atzīmēja strēlnieku bataljona simtgadi un piemiņas plāksnes atklāšanu par godu Pirmā pasaules kara varonim, pulkvedim Frīdriham Briedim. Ar Daugavpili ir saistīta puse viņa īsās 30 gadu dzīves. Jura ordeņa kavalieris Briedis ir viens no nedaudzajiem Latvijas karavadoņiem, kurš apbalvots ar visu šķiru Lāčplēša kara ordeni. Plāksne  uzstādīta uz pašvaldības policijas ēkas Muzeja ielā 6. Pagājušā gadsimta 30.-tajos gados tā nesa pulkveža Brieža vārdu.

Nākošā gada patriotisko pasākumu rīkošanas stafete tika nodota Bauskas mēram Raitim Ābelniekam.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!