Daugavpilī sākušies valsts svētkiem veltītie pasākumi Pilsētas ziņas

92

Lāčplēša dienas un Latvijas Republikas proklamēšanas dienas priekšvakarā kopš 2008. gada dažādās pilsētās visā valstī notiek militarizētā spēle – rekonstrukcija „Jaunie Rīgas sargi: atceries Lāčplēšus!”. To organizē Aizsardzības ministrija, Nacionālie bruņotie spēki un biedrība „MediaGids” ar sponsoru un vietējo pašvaldību atbalstu ar mērķi audzināt jaunatni patriotisma garā. Pagājušajā gadā sacensības pirmo reizi norisinājās Daugavpils cietokšņa teritorijā, tad arī ar organizatoriem tika panākta vienošanās rīkot spēles Daugavpils 740. jubilejas gadā. 3. novembrī cietoksnī notika pusfināls, kurā piedalījās 19 labākās skolu komandas, no kurām 17 pārstāvēja pilsētu un 2 – Daugavpils novadu; dalībnieku vecums – no 14 līdz 19 gadiem.

Spēle ir veltīta 1918. – 1919. gada  notikumiem, tāpēc teorētiskajā daļā ir iekļauti jautājumi par Latvijas brīvības cīņu vēsturi šajā periodā. Sacensību programmā ietilpst arī orientēšanās, ierindas mācība, šaušana ar pneimatisko šauteni, pārvietošanās slepus, pirmās palīdzības sniegšana un skrējiens „Atceries Lāčplēšus!”. Komandas, kas uzvarēs pusfinālā, saņems balvas un ceļazīmi uz finālu, kurš norisināsies Daugavpils cietoksnī 20. novembrī. Tajā piedalīsies arī pārējo septiņu pusfinālu spēļu labākās komandas. Līdz novembra vidum tās norisināsies Tukumā, Dobelē, Jelgavā, Gulbenē, Siguldā, Rīgā un Valmierā.

 Vērienīgu patriotisku pasākumu jauniešiem „Latviešu karavīrs laikmetu griežos” šonedēļ rīko Daugavpils pašvaldība sadarbībā ar biedrību „Latvijas ģenerāļu klubs”. 5. novembrī notiks sadraudzības pasākums sporta bāzē „Dzintariņš”, taču notikumiem visbagātākā diena būs 6. novembris. Šajā dienā norisināsies orientēšanās sacensības (distance no Vienības laukuma līdz cietoksnim), „Latvijas ģenerāļu kluba” pārstāvju tikšanās ar pilsētas skolu skolēniem, Daugavpils Universitātē notiks Ata Klimoviča filmas „Četros no rīta mežā” pirmizrāde un iepazīšanās ar filmas varoņiem. Šīs pašas dienas vakarā uz ēkas fasādes Muzeja ielā 6, kur šobrīd atrodas pašvaldības policija, tiks atklāta piemiņas plāksne par godu Pirmā pasaules kara varonim – pulkvedim Frīdriham Briedim. Puse no viņa īsās 30 gadu dzīves bija saistīta ar Daugavpili. Lāčplēša dienā, 11. novembrī, pilsētnieki tiek aicināti piedalīties tradicionālajā lāpu gājienā. Pulcēšanās plkst. 16:30 Dubrovina parkā pie Daugavpils Universitātes jaunā korpusa (Parādes ielā 1). Sīkāka informācija par pasākumu vietu un laiku ir pieejama pilsētas Domes mājas lapā.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!