Rīgas ielas svētkos varēja atpūsties, līksmot un „ķert” mākslu Pilsētas ziņas

102

No 7. līdz 11. septembrim Daugavpilī norisinājās tradicionālās Dzejas dienas – 2015. Šogad visā valstī tika rīkoti pasākumi, kas veltīti Raiņa un Aspazijas 150. dzimšanas dienai. Mūsu pilsētā tikšanās, prezentācijas un literāri muzikālie vakari tika veltīti arī Daugavpils 740. gadadienas svinībām. Pagājušajā piektdienā Dzejas dienas noslēdzās ar koncertu „Dzelzs Rainis Cietoksnī”, kas vienlaicīgi ievadīja arī ceturto starptautisko mūzikas un mākslas festivālu „ReStArt 2015”. Tā atklāšana notika sestdienas vakarā, 12. septembrī, ar Rīgas ielas svētkiem, kas norisinās Daugavpilī otro reizi. Šī gada svētku devīzes – „Ķeram mākslu radošo sajūtu straumē!” – izvēli noteica dažādais festivāla nosaukuma traktējums.

Svētkos bija pārstāvēti gandrīz visi mākslas veidi, kas liecina par pilsētas radošo kolektīvu un kultūras iestāžu milzīgajām un daudzveidīgajām iespējām. Aktieri, dziedātāji, muzikanti, dejotāji, mākslinieki, grafiti un lietišķās mākslas meistari, kalēji, podnieki, cirka mākslinieki – visus pat nav iespējams uzskaitīt. Lai arī rūpniecības uzņēmumi nebija tiešie svētku dalībnieki, arī viņi deva savu ieguldījumu. Kā pastāstīja māksliniece Mairita Folkmane, „Axon Cable”, piemēram, palīdzēja izveidot instalāciju no ražošanas atkritumiem. Bija milzum daudz variantu tam, kā izveidot mirdzošu krāsainu paklāju no vadiem.

Svētku laikā pa ielu pastaigājās dāmas izmeklētos tērpos – pilsētas vēstures glabātājas un pārzinātājas, lēnām virzījās pārvietojamā skatuve ar muzikantiem, bērnus un pieaugušos izklaidēja klauni un jauki personāži uz koka kājām. Šeit bija iespēja pašiem izgatavot suvenīrus, pasūtīt portretu, klausīties dzeju un romances, dažādu stilu un novirzienu mūziku, izdzirdēt un „ieraudzīt” podnieka ripas melodiju, nofotografēties ar dzīvajām skulptūrām, kas iekaroja publikas sirdis. Caur kuģīšiem, zivtiņām un citiem ūdens iemītniekiem svētkos izskanēja arī organizatoru pieteiktā ūdens tēma.

Arī jaunais gliemeža debess zilais un tirkīzkrāsas krāsojums  pieskaņots ūdens tematikai. Kad kļuva pavisam tumšs, vēsturiskās ēkas tika izgaismotas dažādos toņos, un iela iemirdzējās jaunās krāsās. Arī turpmāk mums būs iespēja izbaudīt patīkamas sajūtas: festivāls „Daugavpils ReStArt 2015” turpināsies līdz 16. oktobrim un priecēs ar mūzikas un tēlotājmākslas daudzveidību.

Detalizēta svētku programma ar pasākumu norises vietu un laiku ir pieejama pilsētas Domes mājas lapā.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!