Marka Rotko Mākslas centrā atklāta jauna izstāžu sezona Pilsētas ziņas

90

Marka Rotko Mākslas centrā vienmēr kaut kas notiek. Pirms divām nedēļām bija iespēja apmeklēt Pētera Martinsona darbu izstādi, bet tagad gliemezis pie galvenās ieejas jau ir nomainījis savu krāsu uz zaļu un arī zālēs viss ir pa jaunam. Jaunajā sezonā tiek atklātas uzreiz piecas jaunas izstādes.

 Katrs mākslas cienītājs atradīs sev kaut ko interesantu. Ļoti spilgtu iespaidu atstāj Ķīpsalas keramika. Ķīpsala ir Rīgas rajons, kur gluži tāpat kā mūsu pilsētā tika izveidotas keramikas darbnīcas. Inese Āboliņa, Skaidrīte Cihovska, Violeta Jātniece, Izabella Krolle, Kornēlija Ozoliņa un Silvija Šmidkena no māla veidoja nevis tradicionālās vāzes un svečturus, bet gan ko neparastu. Graciozi kaķi un visās krāsās zaigojošas vardes, savādas figūras un priekšmeti. Meitenes ļāvās draiskulībām, neņemot vērā autoritātes, bet tagad to uzskata par jauna virziena radīšanu Latvijas keramikā.

 Katrs, kuram ir priekšstats par glezniecību, zina, ka pirms pusotra gadsimta gleznotāji sāka attālināties no fotogrāfiskas precizitātes mākslā, mēģinot nodot iespaidus ar krāsu palīdzību. Šis ceļš mākslā ir atainots Benta Holšteina darbos, kurš atvedis uz Daugavpili gan fotogrāfijas, gan glezniecības darbus. Turklāt mākslinieks uzsver, ka attēlots ir viens un tas pats, tikai dažādos veidos.

Savus darbus skatītāju vērtējumam ir nodevuši tādi pazīstami meistari kā Daina Dagnija (ASV), Bents Holšteins (Dānija), Leonīds Tugaļevs (Latvija), Marija Maijere (Vācija). Viņi visi runāja par to, kādu spēcīgu iespaidu uz viņiem ir atstājis mūsdienu mākslas centrs nelielā Latvijas pilsētā, ka šis centrs rada īpašu radošu auru.

Vēlaties to sajust? Dainas Dagnijas, Benta Holšteina un Ķīpsalas keramiķu izstādes varēs apskatīt līdz 15. septembrim, savukārt Leonīda Tugaļeva un Marijas Maijeres izstādes būs skatāmas līdz 15. augustam.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!