Daugavpils baltkrievi atcerējās Ivana Kupalas svētku tradīcijas Pilsētas ziņas

160

7. jūlijs ir seni Ivana Kupalas svētki. Tiem ir daudz kopēja ar Līgo – rituālos ir obligāti jāizmanto uguns, ūdens, dažādas vasaras zāles. Svētku priekšvakarā tautas tradīcijas tika atsauktas atmiņā „Baltkrievu Kupalles” svētkos.

Dziedot tautas dziesmu , klātesošos Ivanus, Jāņus, Janus, Ivana dēlus apdāvināja ar ziedu un zāļu vainagiem – saules, bagātības un veselības simboliem. Vai daudzi no mums šodien zina, kādas zālītes ir jāvāc Ivana Kupalas naktī? Un kāds vainags pasargās māju no ļaunajiem spēkiem? Par daudziem noslēpumiem un tradīcijām pilsētniekiem tika atgādināts šajos svētkos. Bet galvenās, protams, bija baltkrievu dziesmas, dejas un dzeja, kas skanēja koncerta laikā, kas bija veltīts trim notikumiem.

Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Vladimirs Klimovs savā apsveikuma runā uzsvēra Baltkrievu kultūras centra un biedrības „Uzdim” nozīmīgo lomu baltkrievu kultūras popularizēšanā.

Neskatoties uz to, ka Baltkrievija tikai salīdzinoši nesen kļuva par neatkarīgu valsti un tai nav lielas pieredzes darbā ar kopienām, šim virzienam tiek piešķirta liela nozīme. Tikai pirms gada, 2014. gada jūnijā, tika pieņemts Likums par ārvalstu baltkrieviem, kas sakārtoja un noregulēja šo darbu.

Ansambļi „Kupalinka”, „Spadčina” un „Ļanok” iepriecināja skatītājus ar iemīļotām dziesmām un dejām. Solists Pāvels Prozors izpildīja pazīstamas  dziesmas. Pilnā zāle liecināja par to, ka Daugavpils baltkrievi mīl un ciena savas tautas kultūru.

Šis koncerts noslēdza Baltkrievu kultūras centra radošo sezonu. Nav jau aiz kalniem arī jaunā sezona un jaunas tikšanās.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!