100 Matrjonas Solovjovas labestības gadi Pilsētas ziņas

102

Parasti pret ilgdzīvotājiem mēs izturamies ar  apbrīna un pārsteiguma jūtām, taču katru reizi mēģinām izzināt viņu  noslēpumu. Savos 100 gados Matrjona Solovjova turpina sekot līdzi jaunumiem, pati apmeklē pirti, jo vannu neatzīst, viņai patīk pērties ar bērza slotiņu, dzer akas ūdeni un neatsakās no cukura. Viņa saka, ka tas baro smadzenes un saglabā atmiņu. Acīmredzot, pateicoties viņai, saruna ar Daugavpils mēru Jāni Lāčplēsi, kurš bija atbraucis apsveikt jubilāri, izvērtās nopietna un pamācoša. Matrjona Solovjova ir dzimusi un dzīvojusi ar vecākiem Višķu pagastā. Ģimenē bija septiņi bērni, viņa bija vecākā, tāpēc jau kopš bērnības nācās palīdzēt saimniecībā, pieskatīt brāļus un māsas. Apprecējās ar puisi no blakus ciema. Dzīvot bija grūti, daudz strādāja, bet vissmagākos pārbaudījumus piedzīvoja kara gados, kad no bombardēšanas slēpās zemnīcās.
Pēc kara ģimene pārcēlās uz Daugavpili. Vīrs Avdejs  bija pazīstams meistars, būvēja mājas, ceļus un tiltus. Viņa rokām tika bruģētas mūsu pilsētas ielas. Viņš bija galvenais apgādnieks, bet Matrjona audzināja bērnus un nodarbojās ar mājsaimniecību. Kad bērni izauga, viņa iekārtojās darbā psihoneiroloģiskajā slimnīcā, kur strādāja līdz pensijai. Bērni ir ieguvuši augstāko izglītību: meita Ņina beigusi tirdzniecības institūtu, bet dēls Nikolajs – fizkultūras institūtu un visu dzīvi strādāja par biatlona treneri. Viņa audzēkņu vidū ir tādi pazīstami sportisti kā Vladimirs Ņesterovičs, Vadims Loginovs un Oļegs Maļuhins. Olimpiskajās spēlēs Nagano viņš bija desmit labāko biatlonistu vidū: ieņēma divas sestās vietas (sprintā un stafetē). Avdejs nodzīvoja ilgu mūžu un nebeidza pārsteigt tuviniekus. 95 gadu vecumā viņš palūdza viņam uzdāvināt džinsus un datoru, kas viņam bija nepieciešams, lai kontrolētu komunālos maksājumus. Bet savos 100 gados izklaidēja mājiniekus ar dziesmām. Pēc tuvinieku stāstītā, viņam bija lieliska balss. Zinoši cilvēki runāja, ka viņam jādzied operā, nevis jāmūrē ķieģeļi. Bērni un mazbērni ir pārņēmuši savas dinastijas dibinātāju labākās īpašības.
Savas vecvecmammas dzimšanas dienai mazā Amālija ir sagatavojusi dzejoli. Matrjonas kundzei ir trīs mazbērni un četri mazmazbērni. Viņi labprāt pavada kopā laiku, klausās stāstus par dzīvi.
Kā norādīja Jānis Lāčplēsis, šādas stipras un strādīgas ģimenes ir Daugavpils nākotnes garantija.
Bet pati Matrjona Solovjova uzskata, ka galvenais dzīvē ir nest labumu citiem cilvēkiem. Tad dzīve būs ilga un laimīga.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!