Daugavpils cietoksnis ir Latgales ainavu dārgumu TOP-10 sarakstā Pilsētas ziņas

123
Daugavpils cietoksnis ir Latgales ainavu dārgumu TOP-10 sarakstā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Latvijas Nacionālā bibliotēka pagājušogad aicināja ikvienu Latvijas iedzīvotāju piedalīties kopīgas dāvanas gatavošanā Latvijai, veidojot elektronisku Latvijas ainavu dārgumu krātuvi “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt”. Tajā jau ir iekļautas sabiedrības vērtējumā nozīmīgas ainavas ar īpašu vēstījumu par Latvijas un tās reģionu dabu un vēsturi, kas jāsaglabā nākamajām paaudzēm.

Ainavu dārgumi ir vietas un teritorijas Latvijas laukos, ciemos un pilsētās, ko mēs uzskatām par īpašām reģiona un Latvijas vērtībām, neatkarīgi no to pašreizējā aizsardzības statusa un diženuma.

Latgales plānošanas reģiona pašvaldības un iedzīvotāji bija vieni no aktīvākajiem ainavu dārgumu pieteicējiem, visaktīvākie balsotāji un arī labprāt dalījās ar vēsturiskajām fotogrāfijām, stāstiem un liecībām no ģimenes un iestāžu arhīviem.

Baltoties uz iedzīvotāju un ekspertu komisijas balsojumiem tika izveidots Latgales reģiona ainavu dārgumu TOP-10: Aglonas bazilikas ainava, Daugavas loku ainava, Daugavpils cietokšņa ainava, Latgales krucifiksu lauku ainava, Ludzas pilsētas ainava ar ezeriem un pilsdrupām, Lūznavas muižas ainava, Mākoņkalna apkārtnes ainava, Rāznas ezera ainava, Pasienes katoļu baznīcas ainava un Zilupes senlejas ainava.

11. septembrī Latgales plānošanas reģiona pasniedza Daugavpils pilsētas pašvaldībai pateicības rakstu par ieguldījumu šīs aktivitātes īstenošanā un Latgales ainavu popularizēšanā.

Kā arī Latgales plānošanas reģiona pateicības rakstu saņēma kolēģi no Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centra, jo atbalstīja pasākumu ar vēsturiskajām fotogrāfijām, cilvēku atmiņām un sniedza citu noderīgu informāciju.

Līdz 2018. gada 1. oktobrim Lūznavas muižā ir skatāma Latgales reģiona ainavu dārgumu stendu ceļojošā izstāde.

Pēdējais pasākums šīs aktivitātes ietvaros norisināsies šī gada 26. oktobrī, kad Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās būs aplūkojama visu 50 ainavu dārgumu izstāde.

Papildus informācija: www.ainavudargumi.lv  

Fotogrāfijas avots: Latgales plānošanas reģions, www.lpr.gov.lv 

 

Informāciju sagatavoja:

Artjoms Mahļins

Daugavpils pilsētas domes Attīstības departamenta Projektu nodaļas vecākais eksperts projektu jautājumos

artjoms.mahlins@daugavpils.lv

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!