„Muzeju nakts - 2015” aicina (VIDEO) Pilsētas ziņas

120

16. maijā Daugavpilī jau desmito reizi norisināsies „Muzeju nakts”. Šogad tā aizritēs Raiņa un Aspazijas zīmē, svinot viņu 150. jubileju.  Akcijā piedalīsies 8 iestādes, taču visvērienīgākie pasākumi norisināsies Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, Daugavpils cietoksnī un Marka Rotko mākslas centrā. Savu programmu pilsētas muzeja speciālisti nosauca Jāņa Raiņa lugas „Uguns un nakts” vārdā. Apmeklētājiem būs iespēja muzeja spoka pavadībā apskatīt visas izstādes, iepazīties ar latviešu literatūras klasiķa darbiem, piedalīties citos interesantos pasākumos.

Piesātinātu programmu pilsētniekiem un pilsētas viesiem ir sagatavojuši  arī Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centra darbinieki. Tā sāksies ar ekskursiju „Rainis Daugavpils cietoksnī”. Pulcēšanās pie centra , ekskursanti ir lūgti ierasties ar lukturīšiem.

Pašā centrā apmeklētajiem būs iespēja noskatīties videomateriālus par cietoksni, pirmās krasta lunetes un kordegardes restaurāciju. Muzeju nakts laikā varēs paklausīties Raiņa un Aspazijas dzeju, muzikantu uzstāšanos, apskatīt bijušo Komandanta māju.  Organizatoru izvēle nosaukt pasākumu ciklu, kas norisināsies Marka Rotko mākslas centrā, „1903: Piedzimšana” nav nejauša. Lieta tāda, ka topošais pasaulslavenais mākslinieks piedzima Dvinskā 1903. gadā, un šajā gadā nāca klajā arī pirmais Raiņa dzejoļu krājums „Tālas noskaņas zilā vakarā”. Tādējādi dzimšanas tēma apvienoja mākslinieku un dzejnieku.

Uz muzeju nakts pasākumiem aicina arī Daugavpils skrošu rūpnīca. Šeit būs iespēja aplūkot rūpnīcas muzeju, noskatīties dokumentālo filmu par uzņēmumu, izmēģināt savus spēkus šautuvē, piedalīties dažādos konkursos un redzēt spilgti izgaismotu skrošu liešanas torni. Ekskursijas, lekcijas, tikšanās un koncerti notiks arī muzejā „Ebreji Daugavpilī un Latgalē”, Mārtiņa Lutera katedrālē, Latviešu mājā. Šogad pirmo reizi akcijā piedalīsies arī Kultūras pils.

Atgādinām, ka minētajās iestādēs, izņemot Kultūras pili, tiks izsniegtas Muzeju nakts kartes. Akcijas dalībnieki saņems uz kartes zīmogu par objekta apmeklējumu, bet vēlāk varēs apmainīt karti pret suvenīru. Uz kartes jābūt ne mazāk kā četriem zīmogiem. Iepazīties ar Muzeju nakts programmu, kā arī izdrukāt karti ar pasākumu norises vietām ir iespējams pilsētas Domes mājas lapā.

 

 

 

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!