Zviedru tekstilmāksla Rotko muzejā Kultūras ziņas

151
Zviedru tekstilmāksla Rotko muzejā

Piektdien, 10. maijā, plkst. 16.00 Rotko muzejs atklās mākslinieču Katarinas Brieditis un Katarinas Evans eksperimentālā tekstilmākslas projekta “Re Rag Rug” izstādi no Zviedrijas.

Izstāde “Re Rag Rug” ir tapusi eksperimentālā dizaina projektā, kas īstenots Stokholmā, mākslinieču Katarinas Brieditis un Katarinas Evans tekstila studijā “Brieditis & Evans”. Šajā izaicinošajā ilgtermiņa projektā mākslinieces divpadsmit mēnešu garumā darināja divpadsmit unikālus paklājus divpadsmit dažādās bezsteļļu tehnikās.

“Re Rag Rug” darbi tapa no dažāda tekstila skrandām, kas iegūtas no tekstilražošanas atkritumiem un novalkātiem apģērbiem. Šos šķietami nevērtīgos materiālus mākslinieces radoši pārstrādāja dažādās tehnikās – ar šūšanu, pīšanu, tamborēšanu, adīšanu, mezglošanu, tīšanu, griešanu, aplikāciju, izšūšanu, strukturāliem un reljefiem efektiem, trīsdimensiju formām, krāsošanu un batikošanu.

Radošais darbs ritēja brīvā un eksperimentālā gaisotnē. Vienlaikus autores vēlējās, lai viņu paklājiem būtu augsta mākslinieciskā vērtība, tādēļ tas, ka tie tapa no pārstrādātiem materiāliem, bija tikai papildu ieguvums. Mākslinieces skaidro: Dizaina process sākas starp mūsu rokām un materiālu, mums meklējot tehnikas, kas izceltu katra materiāla labākās, neatkārtojamās īpašības. Tam seko mākslinieciskais process, kura gaitā mēs saskatām iespējas un kvalitātes, kuras izvērst un attīstīt, potenciāli bagātināt un transformēt. Ierobežotā krāsu palete ir papildu izaicinājums un iedvesmas avots.”

“Re Rag Rug” paklāji ir izstādīti Zviedrijā, Honkongā, Lielbritānijā, Francijā, Itālijā, Japānā un Austrālijā. Izstādes plašais tvērums ir stiprinājis mākslinieču pārliecību par paklāja nozīmi cilvēka dzīvē un ļāvis secināt, ka interesei par dizainu un tekstilu – tāpat kā par plašākajiem materiālu pārstrādes, patēriņa un ilgtspējas jautājumiem – ir patiesi globāls raksturs.

Radošajam tandēmam “Brieditis & Evans” ir bagāta un ilggadēja pieredze tekstilmākslā, amatniecībā, dizainā un jaunu produktu izstrādē. Abu mākslinieču sadarbības pirmsākumi meklējami 2002. gadā, un kopš tā laika kopīgiem spēkiem tapuši dažādi projekti par tekstila pārstrādi un ilgtspēju.

Izstāde Rotko muzejā skatāma konferenču sektorā līdz šī gada 18. maijam. Atklāšanas laikā izstāde pieejama bez maksas.

Projektu atbalsta Zviedrijas Mākslas grantu komiteja. Izstāde tapusi sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā.

                                            

Kontaktinformācija:

Māris Čačka

maris.cacka@daugavpils.lv

+371 29114596

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!