21. maijā noslēgsies Tautas teātra “Iskateļ” 60 gadu jubilejas izrāžu maratons Kultūras ziņas

216
21. maijā noslēgsies Tautas teātra “Iskateļ” 60 gadu jubilejas izrāžu maratons

Ar izrādes “Kā vecmāmiņas gribēja precēties” atjaunoto iestudējumu un aktieru sumināšanu otrdien, 21. maijā, plkst. 18.00 Daugavpils Kultūras pilī noslēgsies Tautas teātra “Iskateļ” 60 gadu jubilejas svinības.

Tautas teātris “Iskateļ” ir viens no vecākajiem pašdarbības kolektīviem Daugavpilī. Tas dibināts 1964. gadā, kad toreizējā Daugavpils Centrālajā kultūras namā (mūsdienās – Vienības namā) Nikolaja Taranova vadībā darbojās amatieru aktieru pulciņš. Pieaugot sabiedrības interesei, pulciņa vadošais aktieris Pjotrs Hohlovs to pārveidoja par aktieru studiju “Iskateļ” (no krievu valodas – Meklētājs), kam pēc 20 gadiem tika piešķirts Tautas teātra statuss.
1986. gadā par Tautas teātra “Iskateļ” režisoru kļuva Jurijs Losevs, bet kopš 2019. gada teātri vada Vladislavs Vasiļjevs. Visā pastāvēšanas laikā teātra dalībnieki iestudējuši dažādu žanru izrādes, kas ieguvušas gan skatītāju, gan profesionāļu atzinību. Veidojot priekšnesumus, Teātra dalībnieki bieži vien pārkāpj tradicionālās robežas, rādot savus iestudējumus ārpus ierastajām telpām.

Daugavpils valstpilsētas pašvaldības domes deputāte, Vienības nama struktūrvienības “Krievu kultūras centrs” vadītāja Nataļja Kožanova uzsver: “Tautas teātris “Iskateļ” ir neatņemama mūsu pilsētas kultūrvides daļa, jo tas ir viens no vecākajiem pašdarbības kolektīviem Daugavpilī. 60 gadi priekš amatiermākslas kolektīva tā ir ļoti nozīmīga jubileja. Teātra pastāvēšanas laiku var iedalīt trīs zīmīgos periodos, kas saistīti ar režisoriem – Pjotru Hohlovu, Juriju Losevu un tagad arī ar Vladislavu Vasiļjevu. Katram šim laika posmam ir savs stils, raksturs un savs redzējums. Katrs no šiem laika posmiem teātrim ir atšķirīgs un īpašs, bet kvalitāte, mīlestība pret teātri, mīlestība pret skatītājiem un ģimeniskums kolektīvā ir vērtības, kas visu šo gadu laikā palikušas nemainīgas. Teātra “Iskateļ” pastāvēšanas laikā ir izaugušas vairākas aktieru un skatītāju paaudzes. Teātra trupā ir aktieri, kuri savas skatuves gaitas sākuši Pjotra Hohlova vadībā un vairāk nekā 40 gadu garumā ir palikuši uzticīgi Tautas teātrim “Iskateļ”, piedaloties izrādēs un daloties savā pieredzē.”

Atzīmējot 60. gadu jubileju, Tautas teātris “Iskateļ” skatītājus aicināja uz izrāžu maratonu Daugavpils Kultūras pilī. Pirmā izrāde – “Bābeles pļāpāšana” bija skatāma 7. maijā. Šī izrāde jau iepriekš ir bijusi teātra repertuārā, galvenās lomas tajā spēlēja vīrieši, taču šoreiz uz skatuves kāpa sievietes – Irina Boļšakova un Valērija Anoškova. 14. maijā skatītājiem bija iespēja redzēt otro jubilejas izrādi – “Sieviete melnā”. Tajā galvenās loma atveidoja Aleksandrs Ivancovs, Vladislavs Vasiļjevs un Jūlija Verbicka.

Savukārt 21. maijā plkst. 18.00 Tautas teātris “Iskateļ” aicina uz izrādi “Kā vecmāmiņas gribēja precēties”. Ieeja bez maksas. Šī būs Jurija Loseva iestudētās izrādes atjaunotā versija un tajā līdzās ar jauniešiem uz skatuves redzēsim arī pieredzes bagātos aktierus. “Kā vecmāmiņas gribēja precēties” ir aizraujošs stāsts par četrām vientuļām vecenītēm, kuras atceras jaunību un mīlestību, ber tad, pavisam negaidīti, viņu mājvietā uzrodas līgavainis. Vakara turpinājumā, pēc izrādes notiks aktieru sumināšanā, kā arī apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt dažādus atmiņu stāstus par Tautas teātri “Iskateļ”.

Tautas teātra „Iskateļ” jubilejas pasākumus rīko Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestādes „Vienības nams” struktūrvienība „Krievu kultūras centrs”.

 

 

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!