Noskaidrots Daugavpils Skaļās lasīšanas čempions Kultūras ziņas

209
Noskaidrots Daugavpils Skaļās lasīšanas čempions

Aizvadītās nedēļas nogalē, 17. maijā, Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centrā norisinājās Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasītveicināšanas kampaņas “Nacionālā skaļās lasīšanas sacensība” Daugavpils reģionālais fināls, kurā piedalījās 10 pilsētas skolu posma uzvarētāji.
Skaļās lasīšanas čempiona titulu un ceļazīmi uz Latgales novada starpfinālu izcīnīja Daugavpils Vienības pamatskolas 5. klases skolniece Elizabete Mozumača. Viņa skaļi lasīja fragmentu no Gajas Gunas Ekles grāmatas “Brālis, kas nebija vajadzīgs.”

Otrajā vietā ierindojās Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja skolnieks Edgars Romancevičs ar Marijas Parras grāmatas “Vafeļu sirdis” skaļo lasījumu. Trešo vietu ieguva divi lasītāji – Luīze Lukjaņenko no Daugavpils Saskaņas pamatskolas un Romualds Pastars no J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas. Luīze bija izvēlējusies Ulfa Starka grāmatas “Bēguļi” fragmentu, bet Romualds – Ingo Zīgnera “Mazais pūķis Kokosrieksts un mežonīgie pirāti”.

Romualds ieguva arī Skatītāju simpātiju balvu, savukārt Bibliotēkas simpātiju balva tika piešķirta Edgaram Staņevičam no Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolas. Pārējie dalībnieki saņēma tādas nominācijas kā Drosmīgākais, Emocionālākais lasītājs, Ilglasītājs, Sirsnīgākais, Krāsainākais, Noslēpumainākais lasījums.

Konkursantu spēju ar savu lasījumu ieinteresēt auditoriju, veidot saikni ar klausītājiem, pamatot grāmatas izvēli, kā arī citas ar skaļo lasīšanu un runas prasmi saistītas prasmes vērtēja kompetenta žūrija piecu cilvēku sastāvā: Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Izglītības satura nodaļas metodiķe latviešu valodas jautājumos Silvija Mickeviča, LCB vadītājas vietniece bibliotekārajā darbā un Skaļās lasīšanas sacensības aizsākuma Daugavpilī iniciatore Anna Pakere, Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes docente, filoloģijas zinātņu doktore Rudīte Rinkeviča, Daugavpils teātra aktrise Kristīne Veinšteina un rakstnieks un literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs.

Lasītveicināšanas kampaņas “Nacionālā skaļās lasīšanas sacensība” Latgales novada starpfināls, kur spēkiem mērosies reģionālie uzvarētāji no visas Latgales, norisināsies septembrī Rēzeknē. Savukārt Valsts fināls notiks 5. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā. Latvijas Skaļās lasīšanas čempions uz gadu kļūs par LNB Bērnu direktoru un iegūs ceļojošo balvu savai skolai.

Latgales Centrālā bibliotēka sirsnīgi pateicas visiem dalībniekiem, skolotājiem un vecākiem par ieguldīto darbu, atsaucību un lasītprieka veicināšanu! Turēsim īkšķus par Elizabeti rudenī!

Latvijā Nacionālā skaļās lasīšanas sacensība notiek jau septīto gadu, iesaistot tajā 5. klašu skolēnus. Sacensības dalībnieki skaļi lasa iepriekš sagatavotus daiļdarbu fragmentus, sagatavojot trīs minūšu garu uzstāšanos, tostarp īsu ieskatu par grāmatas izvēli un sižeta izklāstu līdz tai vietai, no kuras tiks sākts lasījums.

 

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālā bibliotēka
654 21750

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!