Maijā notiks Tautas teātra “Iskateļ” izrāžu jubilejas maratons Kultūras ziņas

157
Maijā notiks Tautas teātra “Iskateļ” izrāžu jubilejas maratons

Šī gada maijā Daugavpils Tautas teātris “Iskateļ” ar savdabīgu maratonu atzīmēs savu 60 gadu pastāvēšanas jubileju: otrdienās,  7., 14. un 21. maijā, plkst. 18.00 Kultūras pilī (Smilšu ielā 92) notiks teātra izrādes.

Pirmā izrāde, kas būs skatāma 7. maijā, ir “Bābeles pļāpāšana” (pēc Džona Lazarusa lugas motīviem). Šī izrāde jau ir bijusi „Iskateļ” repertuārā, tikai toreiz tajā galvenās lomas spēlēja vīrieši, taču tagad – sievietes. Otrā izrāde „Sieviete melnā” (pēc Stīvena Mallatrata lugas un Sūzenas Hillas romāna motīviem) notiks 14. maijā. Savukārt trešais uzvedums „Kā vecmāmiņas gribēja precēties” (pēc Florida Buļakova lugas motīviem) ir kādreizējā „Iskateļ” vadītāja Jurija Loseva veidotās izrādes atjaunotā versija. Tā būs skatāma 21. maijā. Bet pēc izrādes notiks „Iskateļ” kolektīva sumināšana.
Ieeja visos pasākumos ir bez maksas, kā arī vēršam uzmanību uz to, ka visi pasākumi tiks  fotografēti un filmēti publicitātes un vēsturiskajām vajadzībām.

Tautas teātris “Iskateļ” ir viens no vecākajiem Daugavpils mākslinieciskajiem kolektīviem, kā arī vienīgais krievu teātris Latvijā, kam 1976. gadā piešķirts Tautas teātra statuss. Kā jauniešu dramatiskais kolektīvs tas dibināts 1964. gadā. Visā pastāvēšanas laikā teātra dalībnieki iestudējuši vairākas dažādu žanru izrādes, kas ieguvušas gan skatītāju, gan profesionāļu atzinību.
Veidojot priekšnesumus, teātra “Iskateļ” dalībnieki bieži vien pārkāpj tradicionālās robežas, rādot savus iestudējumus ārpus ierastajām telpām. Pašlaik Tautas teātris “Iskateļ” ir vienīgais Tautas teātris Latvijā, kura iestudējumi tiek veidoti krievu valodā un tiek atzinīgi novērtēti dažādos starptautiska līmeņa teātru festivālos un konkursos.
Daudzi aktieri spēlē šeit ļoti ilgu laiku: Vladimirs Matvejevs - jau 50 gadi teātrī; vairāk nekā 50 gadus - Staļina Ceceruka; Alla Terehova - 38 gadi (kopš 1986. gada) un Sofija Lasovska spēlē tautas teātrī vairāk nekā 35 gadus! Bet „Iskateļ” ir arī bagāts ar jauniem aktieriem un viņus vieno vēlme izzināt sevi un priecēt skatītājus. Kolektīvs joprojām atrodas meklējumos un tie sola teātrim ilgu, veiksmīgu un radošu dzīvi.

Tautas teātra „Iskateļ” jubilejas pasākumus rīko Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestādes „Vienības nams” struktūrvienība „Krievu kultūras centrs”.

Papildu informācija:
DVPI „Vienības nams”
Krievu kultūras centrs
Vladislavs Vasiļjevs
t.: +371 654 13792, +371 20010284
e-pasts: krievunams@daugavpils.lv

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!