Jaunbūves bibliotēkā būs skatāma izstāde “Saldā nostalģija” Kultūras ziņas

463
Jaunbūves bibliotēkā būs skatāma izstāde “Saldā nostalģija”

No 5. marta līdz 25. aprīlim DVPI “Latgales Centrālā bibliotēka” filiālē Jaunbūves bibliotēkā (18. novembra ielā 161, 2. stāvā) būs skatāma konfekšu papīriņu kolekcijas izstāde “Saldā nostalģija”. Konfekšu papīriņu kolekciju bibliotēkai iesniegusi Jaunbūves apkaimes iedzīvotāja Arnita Ķerubine.

Lai arī pēdējos gadus konfekšu iesaiņojumus glabā tieši viņa, kolekcijas veidošanā iesaistījušās četras kolekcionāres. Konfekšu papīriņu krāšanu aizsāka radiniece Rozālija Kraukle (1900 – 1986), kuras brālis dzīvojis Rīgā un kuram bijusi iespēja nosūtīt vai atvest konfektes uz Lašu pagastu (šobrīd Šederes pagasts). Vēlāk papīriņus sākusi krāt Arnitas māsa Silvija Baginska (dzim. Nitiša, 1961. gadā), jo Silvijai tie likušies krāsaini un uzmanību piesaistoši. Rozālija pamanījusi, ka Silvija arī krāj papīriņus, nodevusi kolekciju viņas pārziņā. Tā šī kolekcionēšana piesaistījusi arī Arnitas Ķerubines (dzim. Nitiša, 1975. gadā) un Silvijas meitas Ivetas Soldatjonokas (dzim. Baginska, 1992. gadā) uzmanību.

Kolekcijā aplūkojami konfekšu iesaiņojumi, kas no 20. gadsimta sākuma tika ražoti Latvijas uzņēmumos: Daugavpils konfekšu fabrikās, izcilā latviešu tautsaimnieka Vilhelma Ķuzes saldumu fabrikā, vācu rūpnieka Teodora Rigerta saldumu un šokolādes uzņēmumā, Ernesta Mežita fabrikā, konfekšu fabrikā “Union”, komandit-sabiedrībā “A.Seeberga dēli Rīgā”, Skrīveru Pārtikas Kombinātā u.c.

Kolekcijā ir pieejami unikāli Daugavpils fabrikās ražoto konfekšu papīriņi: konfekšu fabrikas “Reno” konfekte “Margarita”, fabrikas “Saule” konfekte “Tip top”, fabrikas “Alfa” konfekte “Pupsik”, konfekšu fabrikas “Luna” konfektes “Karamels Āboļu” un “Napoleons”, fabrikas “Latvija” konfekte “Ledus lācis”.

Laikrakstā “Valdības Vēstnesis” (10.10.1939, Nr. 230) ir rakstīts, ka konfekšu fabrikas “Reno” darbība tika uzsākta 1922. gada augustā. Fabrikas īpašnieks Jankelis Levins dzimis 1876. gada 5. jūlijā Daugavpilī, dzīvoja Saules ielā 45/47. Uzņēmums atradās Daugavpilī, Aizsargu ielā 56, darbības nozare: konfekšu ražošana un pārdošana. Daugavpils laikrakstā “Avangards” (07.07.1987, Nr. 80) ir atrodama informācija par konfekšu fabrikas “Luna” darbību 1933. gadā. Fabrika bija viena no lielākajām pilsētas ražotnēm, tajā strādāja ap 60 cilvēku. Fabrikā tika ražotas konfektes, mākslīgais medus, marmelāde un kartupeļu milti. Laikrakstā “Darba dzīve” (13.05.1939, Nr. 20) ir pieejams reklāmas sludinājums par konfekšu fabriku un stērķeļu darbnīcu “Latvija”, kas tolaik darbojās Daugavpilī, Aizsargu ielā 39.

Kolekcija pastāvīgi tiek papildināta ar jauniem un neredzētiem papīriņiem, kas dažbrīd ir vienas un tās pašas konfektes jaunā dizaina papīriņš. Īpaši aktīvi kolekcija tiek papildināta gada nogalē, kad Ziemassvētkos un Jaunajā gadā bērni saņem dāvanās konfekšu maisiņus, kuros vienmēr atrodas kāda neredzēta konfekte vai atklāts, ka kādai konfektei mainījies papīriņa dizains.

Arnitas meita Lovisa Ķerubine stāsta: “Jau kopš bērnības atceros, ka katrā saldās dāvanas izpakošanas reizē uzreiz tika veikta revīzija – konfektes, kuras nav redzētas, tika atliktas citā kaudzītē ar nosacījumu, ja kāds ēd, tad konfekte jāiztin uzmanīgi, papīriņš jāiztaisno un vēlams to nolikt zem kaut kā smagāka. Sākotnēji revīziju veicām kopā ar vecāko brāli, tagad to dara abi jaunākie brāļi. Arī tagad, kad sanāk piedalīties pasākumos, tiekoties ar dažādām organizācijām, populāras ir konfektes “Skrīveru gotiņa”, kurām jebkurš var pasūtīt savu īpašo papīriņa dizainu, vienmēr ieraugot kaut ko šādu, pirmā doma - jāaizved mammai konfekte vai vismaz papīriņš!”.

Tematiska tikšanās ar A. Ķerubini Jaunbūves bibliotēkā paredzēta 16. martā plkst. 11.00.

Informāciju sagatavoja:
DVPI “Latgales Centrālā bibliotēka” filiāles
Jaunbūves bibliotēkas
vadītāja Tatjana Zahare
65438173
tatjana.zahare@lcb.lv
facebook.com/lcb.jaunbuve/

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!