Brīvdabas izstāde “Pastaiga Dubrovina dārzā” Kultūras ziņas

177
Brīvdabas izstāde “Pastaiga Dubrovina dārzā”

2024. gada 30. maijā plkst. 13.00 Dubrovina parka teritorijā tiks atklāta Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja izstāde “Pastaiga Dubrovina dārzā”.

Dubrovina parks ir Daugavpils pilsētas vēsturiskā centra valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis. Daugavpils pilsētvides attīstības perspektīvas redzamas 1865. gada 1. oktobrī apstiprinātajā Daugavpils (toreiz Dinaburgas) pilsētas plānā, kur ir norādīta topošā parka atrašanās vieta.

19. gadsimta 70. un 80.gadu mijā pilsētas galvas Pāvela Dubrovina vadībā tika uzsākts darbs pie jaunā Daugavpils pilsētas parka izveides. Trīs hektāru platībā tika labiekārtota parka ainaviskā daļa un parkam dots nosaukums “Jaunais bulvāris”, bet no 1899. gada tas iegūst nosaukumu “Dubrovina dārzs”, tādejādi godinot pilsētas vadītāju un viņa ieguldīto darbu parka izveidē. Parks kļuva par iemīļotu atpūtas vietu lielai pilsētas iedzīvotāju daļai.

Gadsimtu gaitā parks bija ierauts skarbu notikumu virpulī, kas mainīja tā izskatu, nozīmi un pat nosaukumu, kas bija pielāgots jaunajai valsts varas politikai un propagandai.

Mūsdienās parks atkal nes Pāvela Dubrovina vārdu. Tas ir rekonstruēts, labiekārtots, saglabāti vecie koki un tajā tiek rīkoti daudzi pilsētas kultūras pasākumi.

Izstādē izmantoti muzeja krājuma, Latvijas Valsts vēstures un Daugavpils zonālā valsts arhīva, Latvijas Nacionālās bibliotēkas materiāli un privātkolekciju fotogrāfijas.

Izstāde būs skatāma līdz 2024. gada 3. novembrim.

 

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestāde

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs

museum@daugavpils.lv

tālr.: 20203713, 65424155

www.dnmm.lv

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!