Arvīda Barševska fotoizstāde "Tuvāk saulei" Kultūras ziņas

273
Arvīda Barševska fotoizstāde

No 28. maija līdz 27. jūlijam Latgales Centrālās bibliotēkas (LCB) Daiļliteratūras un Nozaru literatūras sektoros (Rīgas ielā 22a, 2. stāvā, Daugavpilī) ir skatāma Daugavpils Universitātes rektora, profesora, akadēmiķa Arvīda Barševska fotogrāfiju  izstāde “TUVĀK SAULEI”.

Ekspozīcijā apvienotās fotogrāfijas ir tapušas starptautiska fotomākslas plenēra – ekspedīcijas laikā Marokā no šī gada 14. līdz 24. aprīlim. To autors fotografēšanas mākslu ir apguvis pie pasaulslavenā fotogrāfa Jurija Molodkoveca (Sanktpēterburga) un viņu uzskata par savu māksliniecisko skolotāju.

Fotomākslas plenērs – ekspedīcija Marokā nebija nejauši izvēlēta vieta. Maroka ir neparasti krāsaina ziemeļ–rietumu Āfrikas valsts, kurā lielāko daļu teritorijas aizņem daudzkrāsaini tuksneši un koši kalni. Gan Sahāras tuksneša smilšu barhānos, gan Atlasa kalnos var sajust Saules varenumu, kas marokiešiem nes gan tuksnešu tautu dzīvesziņas piepildījumu, gan postu. Lai tuksnesī izdzīvotu, marokieši daudz strādā un priecājas par to mazumiņu, ko izdodas iegūt šajos ekstremālajos apstākļos. Marokā ir daudz zilu māju, kas kolosāli izceļas uz dzeltenbrūnajām smiltīm, savukārt oāžu krāšņie dārzi kontrastē uz tuksnešu fona.

Kā stāsta A. Barševskis: „Marokā visur ir sajūta, ka esi tuvāk Saulei, kura dienā ir ļoti karsta, saulrieta laikā – zeltaina, bet rītausmā – vēsa. Tikai Sahāras putekļu vētru laikā tā paliek pelēka. Mums, ziemeļniekiem, pavasarī gribas vairāk saules, bet marokiešiem saule ir ikdiena”.

Arvīda Barševska fotoizstādes “TUVĀK SAULEI” atklāšana un tikšanās ar autoru notiks 31. maijā plkst. 13.00 Daugavpils pilsētas svētku ietvaros.

Pasākumā tiks fotografēts/filmēts. Vairāk informācijas šeit.


Izstādes kuratore:
Dr.art. Zeltīte Barševska
zeltite.barsevska@du.lv

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!