Domes vadība un speciālisti tikās ar Križu mikrorajona iedzīvotājiem Pilsētas ziņas

131

15. maijā notika pilsētas Domes vadības un atbildīgo speciālistu tikšanās ar Križu mikrorajona iedzīvotājiem. Šī tikšanās bija ieplānota un organizēta Latgales plānošanas reģiona izsludinātās publiskās apspriešanas perioda ietvaros. Runa iet par deinstucionalizācijas projekta īstenošanu, kurš tiek realizēts Latvijā un Daugavpilī. DI projekts paredz lielos aprūpes centrus aizstāt ar sociālajiem pakalpojumiem un ģimeniskai videi pietuvinātiem pakalpojumiem grupu dzīvokļos dzīvojošajiem.
Daugavpilī daudzdzīvokļu namos Poligona ielā 48 un Poligona 58 ir paredzēts izveidot grupu dzīvokļus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Šie dzīvokļi pieder pašvaldībai.
2016. gada 28. aprīļa Domes sēdes laikā ar 13 balsīm –  ,,par” un tas bija vienbalsīgs balsojums, tika noslēgts sadarbības līgums starp pilsētas Domi un Latgales plānošanas reģionu par ES struktūrfondu projekta ,,Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā” īstenošanu Daugavpilī. Tāpēc notiekošais ar grupu dzīvokļu iekārtošanu pilnīgi atbilst projekta prasībām.
Uz tikšanos ar Domes vadību un speciālisiem bija ieradušies ap 100 mikrorajona iedzīvotāju. Jāatzīmē, ka Križu cilvēkiem nebija objektīvas informācijas par notiekošo, tāpēc bija daudz jautājumu, neapmierinātības, neizpratnes, emociju.
Jāatzīst, ka informācijas trūkums un situācijas neizpratne ir radusies tāpēc, ka divu ar pusi gadu laikā valsts institūcija - Labklājības Ministrija – nav veikusi pietiekošu skaidrošanas darbu, lai cilvēkus sagatavotu tam, ka viņiem blakus, kaimiņos dzīvos cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem. Bet tikšanās laikā sākotnējā iedzīvotāju pretestība pakāpeniski norima un to jau varēja nosaukt par dialogu.
Bez Domes vadības un pašvaldības institūciju speciālistiem situāciju skaidrot no Rīgas bija ieradies DI projekta eksperts Viesturs Kleinbergs. Viņš skaidroja tikšanās dalībniekiem atšķirību starp cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem un psihiski slimu cilvēku. Šīs nezināšanas dēļ rodas pārpratumi, pretošanās. Un tas ir pāraudzis iedzīvotāju bažās par savu un bērnu drošību.
Grupu dzīvokļos iemitinātajiem cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem pastāvīgi tiks sniegti sociālie pakalpojumi. Dzīvokļi tiks nodrošināti ar ugunsdzēšanas drošības sistēmu, virtuvēs stāvēs elektriskās plītis ar drošu virsmu. Daugavpils pilsētas pašvaldība plāno veikt dzīvojamo māju un piemāju teritoriju infrastruktūras uzlabošanu  un citus pasākumus.
Grupu dzīvokļi pilsētā jau ir. Tie atrodas Šaurā ielā 26. Arī citos mikrorajonos, kur ir pašvaldības dzīvokļi, pēc nepieciešamības DI projekta īstenošanai, tie tiks pārveidoti par grupu dzīvokļiem.
Ja būsim izprotoši pret personām ar garīgiem traucējumiem, ja piedāvāsim viņiem atbalstu, tad šie cilvēki pakāpeniski varēs iekļauties mūsu ikdienas dzīvē, vidē un sabiedrībā.
Domes sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!