Daugavpils paziņoja par dalību veselības profilakses programmā Pilsētas ziņas

103

11. augustā Daugavpils pilsētas domes sēdē deputāti pieņēma lēmumu par dalību programmā „Pasākumi veselības veicināšanai un slimību profilaksei”. Projekts ieguva atbalstu pēc tam, kad Latvijas Veselības ministrija piešķīra pilsētai Veselīgas pašvaldības statusu un iekļāva to Nacionālajā veselīgo pašvaldību tīklā.

Dalība programmā ir brīvprātīga un bezmaksas, toties tā piedāvā daudzus ieguvumus pašvaldībai un tās iedzīvotājiem. Programma ir paredzēta uz laiku no 2017. līdz 2023. gadam. Netērējot ne centu no budžeta līdzekļiem, pirmajā tās īstenošanas trīs gadu periodā Daugavpils var saņemt 992 544 eiro, no kuriem 85 % apmaksā Eiropas Sociālais fonds un 15 % - valsts. Projektā tiks iesaistīts diezgan plašs dalībnieku loks.

Programmas nosaukums var šķist nenoteikts un ne visai saprotams, tomēr tā paredz konkrētu pasākumu īstenošanu, un tās mērķis ir noteiktu uzdevumu izpilde. Pašreizējā situācijā, kas valda veselības aizsardzības jomā Latvijā, kā vēl nekad ir būtiski nevis ielaist slimības un cīnīties ar to radītajām sekām, bet gan novērst slimību rašanos, kā arī uzturēt veselīgu un aktīvu dzīvesveidu. To veicināt var palīdzēt dažādu slimību profilakses pasākumi. Konsultāciju, lekciju, semināru un praktisko nodarbību laikā, kurās piedalīsies dažādi speciālisti, būs iespēja uzzināt par savām veselības problēmām un saņemt profesionāļu rekomendācijas. Programmā ietilpst arī sporta nodarbību rīkošana, fizisku vingrinājumu veikšana, nometņu organizēšana utt. Tas ļaus iepazīt un uzsākt veselīgu dzīvesveidu, bet speciālista-konsultanta padoms palīdzēs novērtēt jūsu iespējas: kam ir jāpievērš lielāka uzmanība un no kā ir jāatsakās.

Programma neparedz slimību diagnostiku un ārstēšanu, taču, paplašinot mūsu zināšanas, var palīdzēt tās novērst. Piemēram, pareizs un veselīgs uzturs var novērst zobu slimības, un to ir jāapgūst jau agrā bērnībā. Jāatzīmē, ka tikai mūsu pilsētā ir atsevišķa valstī lielākā municipālā iestāde – Daugavpils zobārstniecības poliklīnika, kur pēc palīdzības vēršas iedzīvotāji no visas Latgales. Pirms dažām dienām tās vadība paziņoja, ka līdz gada beigām tiek apturēts pieraksts uz pieņemšanu pie bērnu zobārsta. Galvenais iemesls ir ārstu trūkums (nepieciešami aptuveni 10 speciālisti) un līguma ar Nacionālo veselības dienestu darbības termiņa izbeigšanās. Situāciju apgrūtina arī atvaļinājumu laiks, tomēr tas nenozīmē, ka bērnus pārtrauks ārstēt.

Daugavpils pašvaldība ir vienīgā Latvijā, kas mācību gada laikā nodrošina bezmaksas zobu profilaktisko apskati un ārstēšanu skolas vecuma bērniem.

Minētās veselības profilakses programmas ietvaros pastāv iespēja arī iegādāties nelielas medicīniskās ierīces un sporta inventāru. Pasākumu rīkošanai tiks izsludināts konkurss. Pieteikumu dalībai Eiropas Sociālā fonda projektā ir jāiesniedz Finanšu ministrijas struktūrā līdz 22. septembrim.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!