Dubrovina parkā jau līgo Pilsētas ziņas

121

Vasaras saulgriežu svinības Dubrovina parkā sākās 21. jūnijā precīzi plkst. 11.15. Daugavpils pārņēma visgarākās Līgodziesmas stafeti, kas skanēja šajā dienā visā Latvijā. Pilsēta tika pārstāvēta projektā „Gadsimta garākā līgo dziesma”. Līgo dziesma no saules lēkta plkst. 4.29 līdz saules rietam plkst. 22.22 vijās cauri visai Latvijai, kopīgā dziedāšanā pulcējot katra konkrētā novada iedzīvotājus. Daugavpili pārstāvēja Latviešu kultūras centra folkloras dziesmu un deju kopa „Svātra".

Savukārt vakarā parkā ikvienam bija iespēja piedalīties Līgo svinēšanas meistarklasē. Tie, kuri uzskatīja, ka Līgo – tie ir šašliki brīvā dabā, uzzināja daudz ko jaunu. Kokiem un Jāņos plūktajām zālēm šajā laikā piemīt maģisks spēks, un laikmetu gaitā tauta ir izmantojusi šīs dabas veltes. Ozols dos spēku, pīlādzis pasargās no ļaunajiem spēkiem, pīpenes palīdzēs atrast mīlestību.

Tieši vasaras saulgriežu laikā gatavoja pirtsslotiņas visam gadam. Un ne tikai bērzu. Nātres, ozols, kadiķis, dažādas zālītes – visi šie augi kalpoja kā dabisks ārstniecības līdzeklis pret dažādām slimībām. Arī šodien ir cilvēki, kas labi pārzina pareizās pirts tradīcijas.

Līgo – tie ir svētki, kas simbolizē dzīvības spēku. Gada visīsākajā naktī uguns nedrīkst nodzist līdz pat rītausmai. Gan apaļais Jāņu siers, gan alus ir saules spēka iemiesojums. Maizes muzeja saimniece Vija Kudiņa atgādināja, kā senos laikos mala graudus, cepa maizi, kūla sviestu un sēja sieru. Vecāka gadagājuma cilvēki atcerējās, ka tā darīja viņu vecmāmiņa laukos, bet bērni notiekošo uztvēra kā mazu brīnumu. Šī diena noslēdzās ar ugunskura iekuršanu Daugavas krastā. Taču lielākais ugunskurs pilsētniekus gaida Stropos, kur 23. jūnijā plkst. 19.00 sāksies Līgo svētku svinības.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!