„Muzeju nakts 2016” durvis vēra vairāk nekā 26 tūkstoši cilvēku Pilsētas ziņas

87

21. maijā Daugavpilī 11. reizi norisinājās starptautiskā akcija „Muzeju nakts”. Šī gada devīze – „Durvis”. Apmeklētajiem durvis vēra 8 pilsētas kultūrvēsturiskie objekti. Kopumā tika reģistrēti 26 513 apmeklējumi. Vairākās iestādēs un atklātos laukumos pasākums noritēja pirmo reizi un izraisīja lielu pilsētas iedzīvotāju un Daugavpils viesu interesi. Mārtiņa Lutera katedrāle pārtapa par koncertzāli un muzeju. Izcilā akustika radīja neparasti piesātinātu skanējumu, bet fotogrāfiju izstāde no pilsētas muzeja fondiem un luterāņu draudzes arhīviem stāstīja par draudzes un 123-gadu vecās baznīcas likteni.

Daugavpils cietoksnī norisinājās akcija „Vārti uz 19. gadsimtu”. Tā laika stilizētos tērpos tērptas dāmas un kungi pastaigājās pa cietoksni un piedāvāja iespēju ar sevi nofotografēties. Pasākuma apmeklētāji aplūkoja dažādas ekspozīcijas, piedalījās bezmaksas ekskursijās.  Laukumā pie M.Rotko mākslas centra uzstājās tautas deju kolektīvi no sešām Latvijas pilsētām, kuru nosaukumā ir vārds „pils”. Projekts „Danči pilī” tiek īstenots pēc  Salaspils iniciatīvas. Daugavpilī šāds koncerts, kurš norisinājās jau ceturto reizi, notika pirmoreiz. To organizēja latviešu kultūras centra deju kolektīvs „Saime” (vadītāja Lilija Graudiņa).

Pilsētas muzeja iekšpagalmā notika koncerti, „Muzeja draugu” apbalvošana par pienesumu muzeja fondiem, radošo sadarbību. Skolēniem pirmo reizi bija piedāvāta iespēja piedalīties komandu spēlē. Viņiem bija jāatrod eksponāta numurs vai jānorāda gads, kad tas parādījās muzejā. Visi uzdevumi bija saistīti ar „Muzeju nakts” galveno tēmu – „Durvis”. Tie, kas pareizi atbildēja uz visiem jautājumiem, nokļuva apburtajā istabā, kur viņus sagaidīja spoks ar dāvanām. Šogad pirmo reizi savas durvis apmeklētajiem vēra arī Daugavpils pilsētas dome. Apmeklētāji ienāca pa vēsturiskajām parādes durvīm. Divstāvu ēka tika uzbūvēta 1889. gadā. Sākotnēji šeit atradās Oficieru nams (Garnizona klubs). 1904. gadā ar Vitebskas gubernatora atļauju nams tika nopirkts  pilsētas domes vajadzībām, kas līdz šim atradās Teātra ielā 15. Garnizona kluba deju zāle kļuva par domes sēžu zāli. Apmeklētāji ar interesi apskatīja Daugavpils mēra kabinetu, deputātu sēžu zāli, visdažādākās pašvaldībai pasniegtās dāvanas, līdz mūsdienām saglabājušās avīzes, pilsētas vadītāju un Goda daugavpiliešu galeriju, tehniskos līdzekļus, kurus izmantoja darbinieki padomju laikos. Apmeklētāji uzmanīgi pētīja pilsētas attīstības projektus, pie kuriem pašlaik strādā pašvaldības speciālisti.

Kafejnīcā iespaidiem pārpilnos apmeklētājus cienāja ar kotletēm „Sveiciens no mēra”, „Oficieru” zupu, salātiem „Domes gaumē”, uzkodām „Valdemāriņš” un „Ierēdņu”, dinaburgeriem. Kādi būs 2017. gada „Muzeju nakts” pasākumi ir atkarīgs no starptautiskās akcijas nākamā gada tēmas.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!