Daugavpils iedzīvotājus informēja par to, kā un kāpēc ir jāšķiro atkritumi Pilsētas ziņas

134

16. decembrī pilsētas domes konferenču zālē notika seminārs par sadzīves atkritumu šķirošanas jautājumiem. Tikšanos organizēja biedrība „Latvijas zaļā josta”, firma „Clean R” un Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums, lai sniegtu visu nepieciešamo informāciju par atkritumiem, to ietekmi uz ekonomiku un apkārtējo vidi, atkritumu šķirošanas un pārstrādes nozīmi.

Semināra tēma raisīja lielu interesi pilsētnieku vidū. Semināru apmeklēja vairāk nekā 70 cilvēki: apkalpojošo organizāciju un pilsētas komunālās saimniecības uzņēmumu vadītāji un speciālisti,  māju vecākie, pilnvarotās un citas ieinteresētās personas. Situācija ar atkritumu šķirošanu mūsu pilsētā ir vēl tālu no labvēlīgas, tomēr visi lieliski apzinās, ka atkritumus ir jāšķiro, un pat piedāvā pārņemt citu valstu pieredzi.

Tomēr dalītā atkritumu savākšana pēc principa „konteinera atslēga katram dzīvoklim” pie mums var tikt ieviesta tikai tajā gadījumā, ja dzīvokļu īpašnieki uzņemsies mājas pārvaldīšanas tiesības. Neskatoties uz to, problēma var tikt atrisināta, un tai jau ir rasts praktisks risinājums. Jūlijā atkritumu izvešanas operators saņēma atļauju dalītai otrreizējo izejvielu savākšanai. Šobrīd ir noslēgti aptuveni 100 līgumi, trešo daļu no tiem sastāda juridiskās personas, tai skaitā pilsētas dome un pašvaldības iestādes. Viens no lielākajiem kompānijas klientiem ir DzKSU. Dažos pagalmos jau ir uzstādīti dažādu krāsu konteineri ar atbilstošu marķējumu.

Lai izvairītos no frakciju sajaukšanās, konteineri ir slēgti. Atkritumi jāizmet tiem paredzētās speciālās atverēs, pirms tam saspiežot iesaiņojumu. Šķirotie atkritumi tiks izvesti ar atsevišķu transportu, turklāt bez maksas. Dalītā atkritumu savākšana ļauj samazināt sadzīves atkritumu daudzumu, kas tiek izvests uz atkritumu apglabāšanas poligonu, kas rezultātā ļaus samazināt maksu par atkritumu izvešanu. Pašvaldība no savas puses piedāvā pilsētniekiem papildus dalītās atkritumu savākšanas iespējas. Laukums Liginišķu mikrorajonā būs pilsētā pirmais šķiroto atkritumu bezmaksas pieņemšanas punkts. Tas ir uzbūvēts par budžeta līdzekļiem (50 000 eiro ar PVN) ar vietējo iedzīvotāju piekrišanu.

Punkts uzsāks darbu janvāra sākumā. Tas būs atvērts no 9:00 līdz 18:00, brīvdienas – pirmdiena un otrdiena. Ar jautājumiem, aizrādījumiem un priekšlikumiem pilsētnieki var vērsties pie Komunālās saimniecības pārvaldes speciālistiem pa tālruni 654 76320. Nākotnē ir plānots šādus punktus uzbūvēt arī citos pilsētas mikrorajonos.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!