Par ko Daugavpilī Latvija vienojās ar Baltkrieviju? Pilsētas ziņas

96

Daugavpilī divu dienu garumā noritēja sarunas par lietišķās sadarbības attīstību starp Latviju un Baltkrieviju, kas noslēdzās ar vairāku vienošanos parakstīšanu. Pilsētā notika 11. Latvijas-Baltkrievijas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos sēde. Paralēli noritēja arī kārtējā Latvijas un Baltkrievijas Lietišķās sadarbības padomes sēde.
Daugavpiliešiem ir labi zināms, kas mūs satuvina ar kaimiņvalsti. Tikai gada laikā pilsētnieki ir saņēmuši vairāk nekā 6,5 tūkstošus atļauju ieceļot pierobežas zonā. Taču situācija ekonomiskās sadarbības jomā uzņēmumu un valstu līmenī nav tik laba.
Saskaņā ar Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas datiem, pēdējā pusgada laikā Latvijas eksports uz Baltkrieviju ir samazinājies. Bet preču imports no Baltkrievijas – pieaudzis par 6,1%. Mums svarīgākais jautājums ir tranzīts. Neaizmirsīsim, ka no Baltkrievijas uz ostām tiek transportētas preces no Āzijas. Baltkrievu delegācijas vadītājs, Baltkrievijas transporta un komunikāciju ministrs Anatolijs Sivaks pastāstīja par to, kā noris darbs pie tranzīta transporta maršrutu izveides Ķīnas iniciatīvas „Viens vilciens – viens ceļš” ietvaros. Netālu no Minskas jau tiek būvēts liels loģistikas centrs. Latvijai ir ļoti svarīgi piedalīties šajā projektā.
Apaļā galda diskusijā tika runāts ne tikai par tranzītu. Enerģētikas, tūrisma, zinātnes, produktu ražošanas attīstība un kontakti starp uzņēmējiem – tie ir tikai daži no jautājumiem, kas tika apspriesti tikšanās laikā. Sēdes noslēgumā  parakstīja protokolu par sadarbību starp abām valstīm visdažādākajās sfērās, sākot no dzelzceļu pārvadājumiem līdz starptautisko elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanai. Lietišķās sadarbības padomes pārstāvji vienojās arī par vērienīga Baltkrievijas – Latvijas biznesa foruma organizēšanu nākamā gada pirmajā pusgadā Rīgā, kura laikā ir plānots apspriest kopīgos projektus transporta un loģistikas, informāciju un komunikācijas tehnoloģiju,  finanšu jomā. Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis, kurš piedalījās sēdē, uzskata, ka abpusēji izdevīgi risinājumi abu valstu sadarbībai ir nozīmīgi tieši mūsu pilsētai.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!