Čehiete, kas tagad dzīvo Daugavpilī, pilnveido latviešu valodas zināšanas Pilsētas ziņas

121

Decembrī noslēgsies Daugavpils iedzīvotāju bezmaksas latviešu valodas apmācību programma. Kursus pieaugušajiem finansē pašvaldība, bet organizē Izglītības pārvalde. Programma tiek īstenota kopš 2012. gada, un tā ir ļoti pieprasīta. Katru gadu tiek apmācīti 400 līdz 600 cilvēki. Iedzīvotāju ērtībai nodarbības rīko dažādos pilsētas mikrorajonos. Uzsākot apmācību,  ņem vērā sagatavotības un zināšanu līmeni, apmācamo vēlmes, tāpēc viņi var izvēlēties grupu, kurā mācīsies: ar zemu, vidēju vai augstu latviešu valodas prasmes līmeni. Šobrīd daudzi tiecas pilnveidot valsts valodas zināšanas.

Latviešu valodas kursu pasniedzējai Irēnai Baškevičai ir labas atsauksmes par saviem studentiem. Tiem, kas vēlas paaugstināt latviešu valodas prasmes līmeni, viņa ir sagatavojusi atsevišķu apmācību programmu, kas ietver zināšanas par Latvijas, Latgales un Daugavpils vēsturi, kultūru un tradīcijām, lasīt un rakstītprasmi, prasmi dziedāt un sarunāties. Viņas studenti lieliski tiek galā ar uzdevumiem.

Apmācību laikā, kas ilgst vairākus mēnešus, cilvēki, kas pirms tam nebija pazīstami, kļūst par draugiem vai, kā viņi paši saka, - par ģimeni. Kursus pamet tikai daži, turklāt ne pēc savas gribas: ir jāaizbrauc no pilsētas, ir pārslogoti darbā, slimības vai citu iemeslu dēļ. Vairums cenšas pabeigt kursus, jo saprot, ka bez latviešu valodas zināšanām ir grūti atrast darbu.

Ļenka, lai gan pie mums viņu sauc vienkārši par Ļenu, ir kļuvusi par visa kolektīva dvēseli un priekšzīmīgu skolnieci. Viņa ir dzimusi un uzaugusi Čehijā, universitātē studējusi ekonomiku, loģistiku un menedžmentu. Brīvi runā angļu un krievu valodā, nedaudz sliktāk – franču valodā. Atbraucot uz Daugavpili, vīra dzimteni, sāka mācīties latviešu valodu un jau ir panākusi ievērojamu progresu.

Visi kursu dalībnieki saņem apliecības par kursu beigšanu. Vēl viena grupa pabeigs apmācību decembra vidū, taču pašvaldības plānos ir turpināt finansēt bezmaksas latviešu valodas kursus arī nākamajā gadā.

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!