Vasaras skolā lēma par Daugavas krasta iekārtošanu Pilsētas ziņas

106

No 6. līdz 10.augustam Daugavpilī darbojās Starptautiskā vasaras skola, ko organizēja Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Tā ir vienīgā Latvijas augstskola, kur var iegūt ainavu arhitektūras un plānošanas specialitāti. Dalībai šajā projektā piesaistīja pasniedzējus un studentus no ārzemēm – profesionāļus un topošos pilsētas, ainavu un dārzu dizaina plānošanas arhitektus, klimatologus un starptautisko attiecību speciālistus. Ekspedīcijas laikā pa Daugavas krastiem viņi izpētīja upes ainavu, ekoloģijas jautājumus, HES ietekmi, organizēja ekskursijas un iepazinās ar vietējām kultūrvēsturiskajām tradīcijām. Vasaras skola notiek jau ceturto reizi, Daugavpils par tās galapunktu kļuva pirmo reizi. Ideja rīkot projekta vienu posmu mūsu pilsētā tā rīkotājiem radās gatavojot priekšlikumus konkursam par promenādes ieveidošanu Daugavas labajā krastā.

Vizītes laikā Ķīnas, Uzbekistānas, Bulgārijas, Ungārijas un Latvijas pārstāvji iepazinās ar mūsu pilsētu, apciemoja Marka Rotko mākslas centru, Māla mākslas centru un dizaina un mākslas skolu “Saules skolu”, kur izveidoja mākslas instalācijas. Katru gadu organizatori piedāvā Vasaras skolas dalībniekiem dažādas tematikas. Šogad tā bija “Daugava. Redzama. Neredzama.”.

Savus mākslas darbus Vasaras skolas dalībnieki demonstrēja prezentācijas laikā upes krastā pie Daugavpils novada domes ēkas. Šī vieta nebija izvēlēta nejauši. Daugavas krastā ir paredzēts izveidot divas pastaigu zonas: Bruģu ielā TEC-1 rajonā un no dzelzceļu tilta līdz “Daugavas” stadionam. Savukārt posms starp abiem tiltiem izpaliek. Jauniešiem bija jāpiedāvā krasta labiekārtošanas varianti un jāsniedz atbilde uz jautājumu, kā to padarīt saistošāku un pieejamāku. Lai risinātu šo uzdevumu, Vasaras skolas dalībnieki piedāvāja veidot instalāciju, caur kuru ir redzama upe. Savos meklējumos autori ņēma vērā dažādus faktorus: sākot ar plūdu ietekmi, ar ko jārēķinās, iekārtojot moduļkonstrukcijas un stādot augus, līdz papildus izejas pie upes izveidošanai.

Klātesošie savukārt izrādīja īpašu interesi – uzdeva jautājumus un diskutēja. Daudzas idejas ir pelnījušas ne tikai publikas uzmanību, bet arī to praktisko pielietojumu, tāpēc pašvaldības sadarbība ar LLU turpināsies.

Starptautiskās vasaras skolas dalībnieku piedāvājumus rūpīgi izskatīs Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta speciālisti.

 

Kopīgot šo videoklipu:
Ievietot video Jūsu vietnē (HTML – kods)
Videoklipa izmēri:
Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!