Baltkrievu svētki Daugavpilī (VIDEO) Pilsētas ziņas

231

Piekto reizi Daugavpilī notika galā koncerts ar nosaukumu „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”. To organizē Baltkrievu kultūras centrs sadarbībā ar kultūras un izglītības biedrību „Uzdim”. Vietējo pašdarbības kolektīvu koncerts, pateicoties baltkrievu kultūru mīlošo cilvēku talantam un enerģijai, ir pāraudzis starptautiskā festivālā.

Festivāla dalībniekus apsveica Domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Dukšinskis, kā arī Baltkrievijas Republikas Ģenerālkonsuls Vladimirs Kļimovs. Katru gadu mainās folkloras festivāla tēma. Vispirms bija teatralizēts uzvedums par saderināšanās tēmu, tad – kāzas, bet šoreiz, ievērojot loģisko secību, uz Kultūras pils skatuves saskaņā ar visām tradīcijām notika kristības. Skatītāji uzzināja daudz ko jaunu par tautas ieražām, kurām bija jāpasargā jaundzimušais no visām nelaimēm. Savukārt foajē bija iespēja iegādāties ne tikai tradicionālos baltkrievu meistaru izstrādājumus, bet arī  talismanus zīdaiņiem. Tos atveda viesi no Poļesjes.

Šoreiz viesi ieradās no Latvijas pilsētām Jēkabpils, Līvāniem, Rēzeknes, Preiļiem un Dagdas, no Baltkrievijas Polockas, Smorgoņas, Braslavas un Mioriem, kā arī no Lietuvas, Polijas un Igaunijas. Šodien festivāls ir ne tikai koncerts, bet arī zinātniskā konference un vesela virkne citu kultūras pasākumu.  Kultūras pils foajē tika atklāta Jeļenas Ivancovas fotoizstāde „Baltkrievu gadatirgus mirkļi”, kurā ir atspoguļoti visi iepriekšējie četri festivāli.

Šajā dienā pilna bija ne tikai zāle, bet arī balkons. Daugavpilī 8 procenti iedzīvotāju ir baltkrievi. Šos svētkus sagatavoja Baltkrievu kultūras centra radošie kolektīvi – teātra studija „Pauļinka”, baltkrievu tautasdziesmu ansamblis „Kupaļinka”, deju ansamblis „Ļanok”, vokāli instrumentālais ansamblis „Praļeski”, senioru ansamblis „Spadčina” un akordeonistu ansamblis „Kvitņejuči maj”. Organizatori veltīja šo festivālu Daugavpils 740. gadadienai.

 

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!