Savu 30. dzimšanas dienu pūtēju orķestris „Daugava” nosvinēja ar jubilejas koncertu (VIDEO) Pilsētas ziņas

129

15. oktobrī Latviešu kultūras centra koncertzālē skanēja ovācijas. Publika aplaudēja katram kolektīvam – svētku koncerta dalībniekam, taču īpaši sirsnīgi tika uzņemta svētku vaininieka – Daugavpils profesionālā pūšamo instrumentu orķestra „Daugava” – uzstāšanās. Šogad tas svin savu 30. jubileju. Tieši šim notikumam bija veltīts svētku koncerts, kas pulcēja pilnu zāli. Orķestris  dibināts 1985. gadā. Pie tā diriģenta pults ir stāvējuši Viesturs Lazdiņš, Voldemārs Skutelis, Roberts Saulevičs, bet kolektīva pirmais mākslinieciskais vadītājs un diriģents bija Raimonds Igolnieks. Viņš vadīja orķestri 24 gadu garumā, par nopelniem pilsētas un valsts labā viņš ir apbalvots ar Goda daugavpilieša titulu. 

Jubilejas koncerta laikā pie diriģenta pults stājās gan Raimonds Igolnieks, gan arī viņa kolēģis, bijušais orķestra diriģents, tagad Rīgā dzīvojošais Roberts Saulevičs. Kopš 2009. gada kolektīvu vada Arnolds Grīnberts. Sarunā pirms koncerta viņš atzinās, ka, lai arī pats ir spēlējis orķestrī, no sākuma nebija viegli noturēt augsto latiņu, ko bija uzstādījis viņa priekšgājējs. Tajā viņam palīdzēja nepārtraukts darbs un vēlme pilnveidot meistarību. Šos principus mūziķi ievēro līdz pat šim laikam.

Orķestra 30. gadadiena sakrita ar paša Arnolda Grīnberta jubileju: šogad viņam apritēja 50 gadi.  Publiku savaldzina virtuozā spēle, improvizācijas, prasme radīt svētku noskaņojumu. Orķestra „Daugava” repertuārā ir klasiskās, tautas un džeza mūzikas skaņdarbi, visā pasaulē slavenu mūziklu populārās melodijas, kā arī latviešu komponistu skaņdarbi. Daži raksta mūziku vai skaņdarbu apdares speciāli „Daugavai”. Ar nemainīgiem panākumiem Daugavpils pūtēju orķestris uzstājas Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos, dažādos festivālos gan Latvijā, gan arī ārvalstīs: Lietuvā, Polijā, Ungārijā, Zviedrijā, Francijā, Beļģijā. Orķestris „Daugava” ir pastāvīgs visu pilsētas svētku dalībnieks. Šajā dienā kolektīvs saņēma apsveikumus no pašvaldības vadītājiem un kultūras darbiniekiem.

Tiem, kuriem nebija iespējas apmeklēt šo koncertu, vēl būs iespēja izbaudīt mūziķu daiļradi. Kolektīva tuvākajos plānos ir rīkot koncertu ciklu, kas tiks veltīts Daugavpils profesionālā pūšamo instrumentu orķestra „Daugava” jubilejai.

 

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!