Noslēdzies Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departamenta organizētais projekts „Seko līdzi iespējām” Pilsētas ziņas

63
Noslēdzies Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departamenta organizētais projekts „Seko līdzi iespējām”

Noslēgumā apkoposim ieguvumus, kurus saņēma Daugavpils jaunieši no šī projekta realizācijas. Pateicoties šim projektam Daugavpilī izveidojās interešu grupa, kura apzinās savu atbildību par pilsētu. Šīs grupas pārstāvji attīstīja savas organizatoriskās iemaņas un prasmes, viņi prot izmantot brīvprātīgā darba iespējas ne tikai kā brīvā laika pavadīšanas iespēju, bet arī kā instrumentu savas karjeras izveidē.

Tagad šī interešu grupa turpina strādāt ar idejām, kuras ir dzirdētas un apspriestas projekta gaitā. Viena no šādām idejām ir brīvprātīgā pase. Šajā pasē, pēc idejas, tiks atzīmēti visi brīvprātīgā darba veicēja sasniegumi, un tie kuriem būs visvairāk sasniegumu varēs saņemt „bonusus” pilsētā. Šādas brīvprātīgo pases jau darbojas dažās pašvaldībās. Otrs nozīmīgs ieguvums ir „Daugavpils jauniešu informēšanas tīkls”. Kā tika secināts projekta realizēšanas laikā, gandrīz katrs jaunietis iestājās jauniešu NVO, vai aizgāja uz pasākumiem (it īpaši tas bija aktuāli sociāli atstumtajiem jauniešiem), tad kad viņus uzaicināja draugs vai paziņa. Izvērtējot šo faktu tika veidots „Daugavpils jauniešu informēšanas tīkls”. Šis tīkls tiek veidots no jauniešiem (šobrīd no skolēniem un studentiem), kuri atrodas vienā grupā facebook.com. Jaunatnes departamenta jaunatnes lietu speciālisti izvieto tur visu aktuālo informāciju jauniešiem un tīkla dalībniekiem, kurinodot šo informāciju vismaz 5 saviem draugiem un/vai paziņām, un lūdz viņus izdarīt to pašu. Trešais ieguvums ir informatīvais produkts, kuru izveidoja projekta dalībnieki radošajā darbnīcā „Dalies ar pieredzi”, kas popularizē jauniešu līdzdalību, un to, lai jaunieši aktīvi realizētu savas idejas pilsētā un piebiedrojas interešu grupai, kura tika izveidota projekta laikā.

Kopumā par informatīvo produktu, darbnīcas laikā jaunieši izveidoja prezentāciju, par to kā viņi kļuva par aktīviem jauniešiem, kāpēc viņi piedalījās pasākumu organizēšanā, un cik interesanti bija pavadīt savu brīvo laiku Jauniešu neformālas izglītības centrā starp jauniešu organizāciju pārstāvjiem, un protams par iegūto pieredzi projekta laikā. Interesi par šo prezentāciju jau izteica vairākas izglītības iestādes, un projekta dalībnieki turpinās apstaigāt šīs iestādes pēc Brīvprātīgo un karjeras nedēļas. Šī jaunizveidotā interešu grupa sāk aizdomāties par to, lai izveidotu Daugavpils jauniešu domi. Un šis jautājums arī tika aktīvi spriests projekta laikā. Projekta laikā jaunieši paspēja iepazīties ar līdzīgam jauniešu organizāciju pārstāvjiem Daugavpilī (piemēram: Daugavpils Jauniešu Organizāciju Koordinācijas Padomi, bet šajā padomē ir pārstāvēti tikai Daugavpils jauniešu NVO). Bija arī daudz mazu ideju, bet arī ļoti inovatīvu, kuru radošās darbnīcas „Līdzdalības karuselis” dalībnieki izmēģināja, gatavojot savu aktivitāti jauniešu festivālam – „Artišoks 2015”. Piemēram zīmējot aicinājumus uz pasākumu ar krītiņiem uz asfalta. Projekta realizēšanas laikā jauniešiem bija iespēja tikties ar jauniešu organizāciju pārstāvjiem no citām Latgales pašvaldībām. Šo tikšanos rezultātā dzima ideja par „Latgales jauniešu centru tīklu”, un pat bija izstrādāts projekts ar mērķi: izveidot šo tīklu un iesniegts „LATGALES NVO PROJEKTU PROGRAMMĀ” un projekts tika veiksmīgi atbalstīts (projekta iesniedzējs: Biedrība „Daugavpils jauniešu savienība”; projekta nosaukums: Jauniešu līdzdalības skola „Solis tuvāk”).

Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departamenta JNIC ir pašvaldības struktūrvienība, tā darbības izmaksas tiek segtas pašvaldības budžeta ietvaros, līdz ar to projektā uzsākto aktivitāšu ilgtspējas nodrošināšana tiks finansēta no pašvaldības budžeta līdzekļiem.Projekta realizēšanas laikā tika izveidots jaunatnes NVO koordinācijas mehānisms un jauniešu līdzdalības veicināšanas mehānisms, kas ir vērsts uz to, lai jaunieši un jaunatnes NVO iesaistītos Jauniešu neformālās izglītības centra un Jaunatnes departamenta pasākumu organizēšanā, kā arī turpmāk ieņemtu aktīvu līdzdalības pozīciju Daugavpils pilsētas norises procesos. Pēc projekta realizācijas Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departaments nodrošina projekta ietvaros organizēto neformālās mācīšanās aktivitāšu darbības koordinēšanu JNIC ietvaros. Projekta ietvaros izstrādātas jaunas idejas, kuras palielinās JNIC attīstības kapacitāti. Jaunieši, kuri tika apmācīti projekta laikā sniegt savu pieredzi vienaudžiem, kļūstot par līdzdalības vēstniekiem.

 Projekts tiek īstenots Jaunatnes politikas valsts programmas 2015. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros. Valsts programmas pasākumus īsteno Izglītības un zinātnes ministrija un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra.

 

Sagatavoja:

Jaunatnes departaments

Gunita Vanga

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!