“Efektīva izglītība – labāka nākotne” – ES projekts, kas pārsteidz ar satura daudzveidību Izglītības ziņas

249
“Efektīva izglītība – labāka nākotne” – ES projekts, kas pārsteidz ar satura daudzveidību

No š.g. 8.aprīļa līdz 14.aprīlim Daugavpils 10.vidusskolā norisinājās ES programmas Erasmus+ projekta 2017-1-PL01-KA219-038608_5 “Efektīva izglītība – labāka nākotne” (“Skuteczna edukacja, lepsza przyszłość”) pirmā mobilitāte. Pie mums viesojās Lietuvas (Utena), Polijas (Gdaņska), Slovākijas (Brezna) un Kipras (Limasola) skolēni un skolotāji.

Projekta tematika, tāpat kā nosaukums, ietver sevī ļoti plašu darbības spektru: uzņēmējdarbības iemaņu attīstīšana, jaunu tehnoloģiju izmantošana, lai palīdzētu mācīt un mācīties, efektīvas un pievilcīgas svešvalodu mācīšanās vides veidošana, stereotipu pārvarēšana un pašapziņas paaugstināšana un citi ar mācīšanos un personības veidošanu saistīti mērķi.

Visas projekta dalībvalstu skolas savu mācību programmu ietvaros apgūst krievu valodu kā otro svešvalodu, tāpēc projektam ir divas darba valodas: angļu un krievu. Turklāt Daugavpilī mūsu viesiem bija unikāla iespēja – praktizēties krievu valodas lietošanā dažādās sadzīves situācijās, kā arī apgūt pieklājības frāzes latviešu valodā.

Saspringtajā darba kārtībā bija jāatrod laiks visām ieplānotajām aktivitātēm, tāpēc projekta dalībnieki jau ar pirmo dienu uzsāka spraigu darbību. Ārvalstu viesi kopā ar Daugavpils 10.vidusskolas projekta dalībniekiem iepazinās ar Daugavpili, pētot pilsētas uzņēmumu vizuālo reklāmu un analizējot tās efektivitāti, atbilstību tirgus prasībām, konkurētspēju. Katras valsts komandas mājās sagatavoja savas skolas, pilsētas un valsts vizītkarti, ievērojot vispārpieņemto vizītkaršu formātu, kas ļauj kompaktā formātā pasniegt pašu nozīmīgāko informāciju. Tika turpināts neklātienē uzsāktais darbs, veidojot uzņēmējdarbības terminu vārdnīcu dalībvalstu valodās. Lietuvas komanda no Utenas A.Šapoka ģimnāzijas stāstīja par savu biznesa inkubatoru, kā arī novadīja ekonomisko spēli, kuras laikā visiem dalībniekiem nācās aktualizēt savas zināšanas ekonomikā, plānošanā, arī matemātikā. Kopējā sanāksmē visu valstu dalībnieki sniedza savas valsts ekonomiskās situācijas raksturojumu, un jauktās komandās veidoja biznesplānu izdomātam uzņēmumam, kas varētu uzlabot Daugavpils biznesa infrastruktūru un iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Projekta dalībnieki pārsteidza ar savām neparastajām un daudzveidīgajām idejām. Skolēni piedāvāja izveidot lētus īres namus mazturīgajiem iedzīvotājiem, realizēt (beidzot!) Daugavpils lidostas un lēto biļešu lidsabiedrības projektu, izveidot jauniešu interešu centru, atvērt Daugavpilī lietuviešu cepelīnu kiosku, kas varētu konkurēt ar ķīniešu ēstuvēm u.c.

Jebkurš starptautiskais projekts ir virzīts uz to, lai attīstītu starpkultūru kompetences, kas balstās uz pieņemšanu, atvērtību un toleranci, lai uzzinātu uzņemošās valsts vēsturi, kultūru, valodu, tāpēc viesiem parādījām Preiļu Leļļu muzeju (kā izcilu uzņēmējdarbības piemēru, kad hobijs pārvēršas biznesā), Aglonas baziliku un Čertoka ezeru. Mūsu ciemiņiem ļoti patika Daugavpils cietokšņa un Rotko centra izstāžu un darbnīcu apmeklējums, Daugavpils Skrošu rūpnīca tika uztverta kā unikāla iespēja savām acīm redzēt nozīmīgu industriālā mantojuma objektu. Savas valsts īpašo seju varēja demonstrēt arī īpašā aktivitātē, kad katras valsts komanda gatavoja salātus, kuri ir iecienīti viņu valstī. Visu dalībnieku pavārmākslas līmenis bija kolosāls! Salāti sanāca izcili!

Un, protams, katra mobilitāte sevī ietver projekta dalībnieku tikšanos ar vietējās pašvaldības pārstāvjiem. Vēlamies pateikt īpašu paldies Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļai par izsmeļošo prezentāciju par mūsu pilsētu un domes deputātam, Izglītības un kultūras jautājumu komitejas vadītājam Jānim Dukšinskim par tikšanos un sarunu par mūsu pilsētu un tās nākotnes plāniem.

Latvijas mobilitāte noslēdzās ar draudzības vakaru, kura laikā katra valsts dāvināja pārējiem dalībniekiem savas valsts tautas dziesmu, tautas rotaļu un tautas deju. Jaunieši ar neizsakāmu sajūsmu kopā dejoja latviešu “Tūdaliņ, tāgadiņ”, grieķu “Sirtaki” un poļu polonēzi.

13.aprīlis – pēdējā mobilitātes pilnā darba diena bija veltīta Latvijas galvaspilsētai Rīgai. Piecu valstu jaunieši un pedagogi izbaudīja Vecrīgas senatnīgo skaistumu, izstaigājot šaurās ieliņas un apbrīnojot arhitektūras brīnumus, kā arī ar interesi pētīja Rīgas Motoru muzeja spožos eksponātus.

Nākamā projekta mobilitāte ieplānota oktobrī Kipras salā.

 

Informāciju apkopoja:

Daugavpils 10.vidusskolas

angļu valodas skolotāja,

projekta koordinatore

Larisa Romančuka

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!