Daugavpils 3. vidusskolas delegācijas ceļojums uz Čehijas pilsētu Karvina Izglītības ziņas

132
Daugavpils 3. vidusskolas delegācijas ceļojums uz Čehijas pilsētu Karvina

No 20. līdz 24. martam Daugavpils 3.vidusskolas delegācija, 2 skolēnu un 2 skolotāju sastāvā devās uz Čehijas pilsētu Karvina, kur apmeklēja Tehnisko vidusskolu.

Šīs tikšanās galvenais mērķis bija salikt divus 3D printerus un apgūt LEGO robotu pamatus.

Pirmajā dienā mēs iepazināmies ar Tehnisko vidusskolu, kurā mēs strādājām nedēļas laikā. Vidusskolas skolotāja sadalīja mūs divās grupās, viena – gatavoja 3D printerus, otra gatavoja  LEGO robotus sumo sacensībām.

Otrajā dienā mēs braucām ekskursijā uz Ostravas pilsētu, kurā apmeklējām metāla apstrādes rūpnīcu. Šī rūpnīca bija dibināta 1828. gadā. Rūpnīcas nosaukums ir radies no sava īpašnieka vārda –„Rupnīca Rudolfa vārdā”. Raktuve „Hlubina”, koksa rūpnīca un domenes krāsni izveidoja unikālo kompleksu, kurš nodarbojās ar ogļu rakšanu un atdalīšanu, koksa un čuguna ražošanu. Tā ir vienīgā vieta Eiropā, kur viss grūts tehnologiskais process notika vienā arealā. Rūpnīcas darbība tika pārtraukta 1998. gadā. 162 gadu laikā nepārtrauktā darbībā tika saražots 90 miljonu tonnu čuguna un 42 miljoni koksa, kopumā tika izlietots 200 miljoni tonnu vielas. Raktuve „Anselma” Landek Parkā strādāja no 1835. līdz 1992. gadam un tā ir visvecākā ogles raktuve Ostravas baseinā. Uz šīs rupnīcas bāzes tiek veidota tūrisma bāze. Domena krāsns Nr. 1 pārvēršas par zinātnisko taku. Te var apskatīt čuguna ražošanas gaitu un impozantu skatu uz visu Otsrāvu. Pagātnē, gazgoldieris, bet šodien – daudzfunkcionālā zāle „Gonga”, kurā atrodās izglītības centrs. Vēl viena ēka tika pārbūvēta par „Mazo Tehnikas Pasauli U6”. Tā ir vieta mācībām un interaktīvais muzejs, kurš interesantā veidā parāda zinātni un tehniku.

Trešajā dienā turpinājām strādāt pie 3D printera, LEGO robota konstruēšanas un programmas veidošanas. Tehniskās vidusskolas skolotāji un skolēni organizēja sacensības airēšanā uz trenažieriem. Zēniem bija jāairē 1000 m, bet meitenēm – 500 m. Labākie airētāji tika apbalvoti pēdēja dienā.

Ceturtajā dienā līdz pēcpusdienai tika piedāvāts izveidot programmu ar pasniedzēja palīdzību, kuru izmantojot, varēja no speciālas plastmasas izgriezt detaļu. Pēcpusdienā tika organizētas SUMO sacensības.

Piektajā dienā līdz pēcpusdienai Solid Edge ST9 mēs mēģinājām konstruēt 3D figūras. Otrajā dienas daļā mums izsniedza diplomus.

Daugavpils 3. vidusskolas Erasmus+ programmas projektu „ Learning BEAUTY” (Apgūstot skaisto) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 3. vidusskolas 8.a skolēni

Anna Samsonova un Viktors Nikolajevs

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!