10.-12.klašu skolēni debatē pavasara turnīrā Izglītības ziņas

91
10.-12.klašu skolēni debatē pavasara turnīrā

Š.g. 23.martā Daugavpils Valsts ģimnāzijā uz pavasara Latgales reģiona debašu turnīru pulcējās Daugavpils 12.vidusskolas divas komandas, Daugavpils 16.vidusskolas, Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja četras komandas un Daugavpils Valsts ģimnāzijas divas komandas. Sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju Debašu centrs turpmākajos gadus pievērsīs uzmanību mediju pratībai, tādēļ pavasara debašu turnīra rezolūcija bija “Sociālie mediji veicina/neveicina jauniešu izpratni par politiskiem procesiem”.

Sociālie mediji ietver plašu un daudzveidīgu saziņas līdzekļu kopumu. Jānis Buholcs, žurnālists un Vidzemes Augstskolas docents, Debašu centram izskaidroja, ka sociālie mediji ir interaktīvu tiešsaistes mediju veids. Sociālo mediju pamatā ir trīs elementi: (1) digitāls saturs teksta un audiovizuālā formā; (2) lietotāji – indivīdi vai organizācijas –, kas saturu rada, izplata un patērē, un (3) programmatūra, kas lietotājiem saturu ļauj publicēt, izplatīt un uz to reaģēt. Sociālajos medijos lietotāji mijiedarbojas uz pašu radīta vai atlasīta satura pamata.

Spraigās debatēs jaunieši noskaidroja, ka sociālie mediji sniedz plaša rakstura informāciju par politiskiem procesiem, kas ne vienmēr ir patiesa, taču tā ļauj apzināties politiskos līderus un sazināties ar tiem. Jauniešiem ir iespēja kritiski izvērtēt lielu informācijas daudzumu un paust savu viedokli blogos, forumos u.c. Turnīra dalībnieki secināja, ka sociālie mediji tomēr veicina viņu izpratni par politiskiem procesiem.

Liels paldies ir debašu treneriem/tiesnešiem – Irinai Bučinskai, Sergejam Usevičam, Anitai Reiterei, Inesei Suhanei, Renātei Malnacei un Lidijai Daņilovai! Visi kopā vēl sanāksim Nacionālajā debašu turnīrā š.g. 8.aprīlī.

 

Informāciju sagatavoja:

Latgales reģiona debašu centra koordinatore

Rita Murāne

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!