Vesels bērns – laimīgs bērns! Izglītības ziņas

347
Vesels bērns – laimīgs bērns!

Pēdējā laikā īpaši aktuāla tēma ir bērnu fiziskā audzināšana. Nodrošināt bērnu veselīgu dzīvesveidu, vispusīgu attīstību, emocionālu labklājību, ieaudzināt bērnam pārliecību par sevi, spēju izmantot iegūtās prasmes un iemaņas, audzināt disciplinētību – visus šos uzdevumus var realizēt ar pareizi organizētas pirmsskolas vecuma bērnu fiziskās audzināšanas palīdzību.

Fiziskās audzināšanas problēmas aktualitāte ir saistīta ar bērnu nepietiekamu kustību aktivitāti, muskuļu, saišu, balsta un kustību aparāta vājumu, kustību koordinācijas traucējumiem un vāju fizisko attīstību.

Šajā mācību gadā Daugavpils pilsētas 32.pirmsskolas izglītības iestādē tiek realizēta interešu izglītības programma “Fiziskās attīstības un stājas traucējumu profilakse pirmsskolas vecuma bērniem ar īpašām vajadzībām”. Programma paredzēta pirmsskolas vecuma bērniem ar valodas attīstības traucējumiem un ar jauktiem attīstības traucējumiem.

Bieži runas traucējumu esamība ietekmē arī bērna psihofizisko attīstību. Tādiem bērniem ir raksturīga nespēja klausīties, ātra nogurdināmība, zems uztveres līmenis un ir novērojamas tādas fiziskās attīstības īpatnības, kā:

- mazkustīgums;

- muskuļu spriedze vai pazemināts muskuļu tonuss;

- vispārējās motorikas traucējumi, īpaši acikliskās kustības (rāpošana, tāllēkšana, mešana);

- roku un pirkstu motorikas traucējumi (bērniem ir grūtības pareizi turēt zīmuli, šķēres);

- nedrošība kustībās un lēnīgums, izpildot tās;

- kustību diskoordinācija;

- līdzsvara funkciju traucējumi;

- ritma izjūtas nepietiekama attīstība;

- orientēšanās telpā traucējumi;

- jaunu kustību apguves procesa gausums;

- stājas traucējumi, plakanā pēda.

Lai novērtētu darba rezultātus, mūsu iestādē š.g. 7.aprīlī notika pieredzes apmaiņas pasākums “Koriģējošās vingrošanas netradicionālie paņēmieni un vingrojumi pirmsskolas izglītības vecuma bērniem”.

Pasākuma gaitā tika sniegti teorētiski padomi, tika piedāvāts praktiski iepazīties ar šķietami vienkāršiem vingrojumiem un daudzveidīgu mūsdienīgu sporta inventāru, kurš tika izmantots bērnu fiziskās attīstības veicināšanai gan atklātajā koriģējošās vingrošanas rotaļnodarbībā ar netradicionāliem paņēmieniem un vingrojumiem „Džungļi sauc”, gan video prezentācijā. Bija iespēja praktiski iepazīties ar kinezioloģiskiem vingrojumiem un saņemt bukletu par kinezioloģiskiem vingrojumiem „Brain Gym”.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

32.pirmsskolas izglītības iestādes

vadītājas vietniece

Natālija Brokāne

 

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!